Minder ziekenhuisbezoeken dankzij thuismonitoring bij langzaam groeiende lymfeklierkanker.

28-03-2025 15:36

 

 

 

 

 

In het Catharina Ziekenhuis is een nieuw monitoringsprogramma gestart voor patiënten met indolente lymfomen, een vorm van lymfeklierkanker die langzaam groeit en waarbij behandeling vaak pas nodig is bij klachten. Dankzij monitoring op afstand hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis voor controle, zonder dat dit ten koste gaat van hun veiligheid.

 

Indolente lymfomen zijn langzaam groeiende vormen van lymfeklierkanker. Omdat deze ziekte niet te genezen is, maar vaak ook geen klachten geeft, is directe behandeling meestal niet nodig. “De standaard aanpak in Nederland is afwachten en regelmatig controleren”, zegt hematoloog Marten Nijziel van het Catharina Ziekenhuis. “Patiënten met de ziekte worden vaak levenslang gecontroleerd, ook al heeft de helft van hen nooit een behandeling nodig. Zij overlijden vaak aan een andere kwaal dan aan de lymfeklierkanker.”

 

 

Slimmere controles:

Patiënten met de diagnose komen in het eerste jaar elke drie maanden naar het ziekenhuis, daarna neemt het aantal controles af. Met de invoering van monitoring op afstand kan een deel van deze controles vervallen. Patiënten vullen thuis een vragenlijst in over hun klachten en laten bloed prikken. Als er geen afwijkingen zijn, is een bezoek aan het ziekenhuis niet nodig.

 

“Dit bespaart patiënten veel tijd en onnodige ziekenhuisbezoeken. Voor ons als ziekenhuis betekent het dat we meer tijd hebben voor mensen die wél dringend zorg nodig hebben en patiënten die op de wachtlijst staan”, aldus Nijziel. Nu bestaat een controle uit een gesprek, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Als er geen klachten zijn worden daarbij zelden afwijkingen gevonden.  “Zo houden we patiënten goed in de gaten zonder dat ze naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dat is efficiënter voor alle partijen.”

 

Hoe veilig is het?

Een belangrijke vraag is of het werken met de vragenlijsten net zo veilig is als fysieke controles. Nijziel: “In de praktijk zien we dat klachten niet precies op het moment van een controle ontstaan, maar tussendoor. Patiënten weten dat ze meteen aan de bel moeten trekken als ze bepaalde klachten krijgen. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste en dat is niet anders dan hoe we het nu al doen.”

 

 

Zo houden we patiënten goed in de gaten zonder dat ze naar het ziekenhuis hoeven te komen. Dat is efficiënter voor alle partijen.

 
 
 
Het monitoringsprogramma wordt getest met 100 patiënten en is een samenwerking met het Maxima Medisch Centrum en het Anna Ziekenhuis. Patiënten ontvangen de vragenlijsten via het patiëntenportaal en krijgen vooraf nog uitgebreid uitleg van hun arts of een verpleegkundige.
 

De resultaten van de pilot worden uiteraard nauwkeurig in de gaten gehouden. “We kijken of we op deze manier geen belangrijke signalen missen en of patiënten zich nog steeds veilig voelen bij deze vorm van controle,” zegt Nijziel. “Want we zijn ons er heus van bewust dat sommige patiënten het ook fijn vinden om op controle te komen. Dat stelt ze vaak weer voor een tijdje gerust.”

 

 

Waardegedreven zorg:

Dit project is onderdeel het Waardegedreven zorg-programma van het Catharina Ziekenhuis. Binnen dit programma worden 20 verschillende aandoeningen onder de loep genomen om te onderzoeken waar we de zorg voor patiënten echt kunnen verbeteren. Waardegedreven zorg is een benadering die de kwaliteit van zorg meet aan de hand van de uitkomsten die er écht toe doen voor onze patiënten. We meten en streven naar verbeteringen op belangrijke gebieden, zoals kwaliteit van leven, overleving, opnameduur, pijnervaring, complicaties en heropnames.

 

 

Marten Nijziel.

 

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl