Moet ik een speciaal dieet volgen als ik een chemokuur met procarbazine krijg?

01-02-2016 17:28


Capsules


Nee, dat is niet nodig. U hoeft geen speciaal dieet te volgen als u een chemokuur met procarbazine gebruikt. Alcohol is niet toegestaan als u procarbazine krijgt.

Procarbazine (merknaam Natulan) is een cytostaticum; een medicijn dat kan worden gebruikt bij chemotherapie. Het is onderdeel van de zogenaamde PCV-kuur (procarbazine, cecenu , vincristine) die wordt toegepast bij hersentumoren (gliomen) als aanvulling op de radiotherapie. Procarbazine hoort tot de groep MAO-remmers.


Bij gebruik van MAO-remmers stijgt het gehalte aan tyramine (een eiwitachtige stof) in het lichaam omdat MAO-remmers de afbraak van tyramine remmen. Een hoog gehalte aan tyramine in het lichaam kan een plotseling optredende en zeer hoge bloeddruk veroorzaken (hypertensieve crisis). Tyramine komt binnen met de voeding. Daarom wordt bij gebruik van MAO-remmers een tyraminebeperkt dieet voorgeschreven. Als er geen of weinig tyramine uit de voeding in het lichaam komt, neemt het risico op de snelle, hoge bloeddruk af. Tyramine komt van nature voor in de voeding en wordt onder invloed van bacteriën gevormd uit eiwitten in de voeding. Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan tyramine zoals bijvoorbeeld kaas van ongepasteuriseerde melk zoals brie en cheddar, oude overjarige kaas, gerookte producten zoals verse rookworst (niet fabrieksmatig gemaakt) en gerookte vis.


Lees verder op de Website: https://www.voedingenkankerinfo.nl/4456-2/  Bron: www.voedingenkankerinfo.nl