Moet ik een speciaal dieet volgen als ik een chemokuur met procarbazine krijg?

30-12-2018 18:09

                                      
Capsules

capsules.Nee, dat is niet nodig. U hoeft geen speciaal dieet te volgen als u een chemokuur met procarbazine gebruikt. Alcohol is niet toegestaan als u procarbazine krijgt.


Procarbazine (merknaam Natulan) is een cytostaticum; een medicijn dat kan worden gebruikt bij chemotherapie. Het is onderdeel van de zogenaamde PCV-kuur (procarbazine, cecenu, vincristine) die wordt toegepast bij hersentumoren (gliomen) als aanvulling op de radiotherapie. Procarbazine hoort tot de groep MAO-remmers.


Hoe werken MAO-remmers?

Bij gebruik van MAO-remmers stijgt het gehalte aan tyramine (een eiwitachtige stof) in het lichaam omdat MAO-remmers de afbraak van tyramine remmen. Een hoog gehalte aan tyramine in het lichaam kan een plotseling optreden en zeer hoge bloeddruk veroorzaken (hypertensieve crisis). Tyramine komt binnen met de voeding. Daarom wordt bij gebruik van MAO-remmers een tyraminebeperkt dieet voorgeschreven. Als er geen of weinig tyramine uit de voeding in het lichaam komt, neemt het risico op de snelle, hoge bloeddruk af. Tyramine komt van nature voor in de voeding en wordt onder invloed van bacteriën gevormd uit eiwitten in de voeding. Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan tyramine zoals bijvoorbeeld kaas van ongepasteuriseerde melk zoals brie en cheddar, oude overjarige kaas, gerookte producten zoals verse rookworst (niet fabrieksmatig gemaakt) en gerookte vis.MAO-remmers worden veel gebruikt in de psychiatrie bij de behandeling van depressies. Daarbij wordt een langdurig gebruik van sterke MAO-remmers voorgeschreven. Met daarbij een tyraminebeperkt dieet om een snel optredende zeer hoge bloeddruk te voorkomen.


Een tyraminebeperkt dieet is bij het gebruik van procarbazine echter niet nodig. Het cytostaticum procarbazine is een zeer zwakke MAO-remmer en wordt maar heel kort gebruikt, doorgaans in totaal 12 weken met grote tussenpozen en stopt dan. Dit is een heel ander gebruik dan bij depressies, waar sterke MAO-remmers langdurig gebruikt worden en een verbod van tyraminerijke voedingsmiddelen wel van kracht is.


Een verhoogde bloeddruk wordt ook niet gemeld als bijwerking van procarbazine. Er is geen literatuur beschikbaar over de effecten van tyramine bevattende producten bij het cytostaticum procarbazine.


Alcohol kan de werking van procarbazine wel beïnvloeden. Het is daarom niet toegestaan om alcohol te drinken bij procarbazine of PCV kuur.


Bij de PCV kuur als geheel staan als bijwerkingen die invloed hebben op het eten en drinken vooral misselijkheid en braken voorop en is de eetlust slecht. De inname van voeding is lastig en beperkt. Ook daarom is het belangrijk om geen onnodig dieet te volgen. Aan de voedingsrichtlijnen (zie Aanbevelingen) voldoen is dan al lastig genoeg.


Lees daarom meer bij: Wat kan ik het beste eten en drinken als ik misselijk ben en bij Wat kan ik doen als ik afval tijdens de behandeling.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl