Moet ik na mijn behandeling antioxidanten gebruiken ?

23-07-2019 17:37

                               
Voeding en Kanker info - pillen

vk-pillen.Nee. Er is geen bewijs dat het slikken van antioxidanten helpt de kans om opnieuw kanker te krijgen te verkleinen. Voor mensen die de behandeling achter de rug hebben, geldt hetzelfde advies als dat voor de preventie van kanker: wanneer je voldoende en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, is het niet nodig om voedingssupplementen met antioxidanten te slikken.Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bètacaroteen, glutathion, seleen, zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. Antioxidanten zitten van nature in onze voeding en worden daarnaast ook als supplement verkocht.

Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen kunnen tegengaan. Deze beschadiging wordt veroorzaakt door agressieve stoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Vrije radicalen komen vrij bij de stofwisseling van de cel, bijvoorbeeld bij de celdeling. Daarnaast worden vrije radicalen gevormd bij onbeschermd zonnen, roken en bij ziekten (zoals bij bepaalde ontstekingsreacties). Ook bij brandwonden, bloedvergiftiging of bijvoorbeeld na een ongeluk of grote operatie.

Vrije radicalen zijn stoffen die gezonde cellen kunnen aanzetten tot abnormaal gedrag. Een voorbeeld van abnormaal gedrag is ongeremde celdeling. Dit kan leiden tot kanker. Ook kunnen cellen beschadigd worden door vrije radicalen, hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan.


Ons advies:

Wanneer je voldoende en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, is het niet nodig om voedingssupplementen met antioxidanten te slikken. Het kan alleen nodig zijn wanneer je een tekort hieraan hebt. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamines en/of mineralen. De dosering van het supplement kun je vinden op het etiket.


Als je bang bent dat je een tekort hebt aan vitaminen en/of mineralen (en dus antioxidanten), is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies op maat.


Lees ook: Helpt het slikken van antioxidanten kanker te voorkomen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl