Moet ik na mijn behandeling supplementen slikken ?

22-07-2019 18:09

                                       

Voeding en Kanker info - pillen

vk-pillen-bottle.


Helpen supplementen kanker te voorkomen?Nee, het is niet nodig om na de behandeling supplementen te slikken. Het gebruik ervan wordt niet aanbevolen, tenzij er een tekort is aan bepaalde vitamines en/of mineralen en deze niet uit voeding gehaald kunnen worden.Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes met vitamines, mineralen of bepaalde bioactieve stoffen, die bedoeld zijn als aanvulling op de dagelijkse voeding. Soms bevatten ze één stof, zoals vitamine C, soms een combinatie van stoffen zoals een multivitamine supplement.


Wanneer moet ik voedingssupplementen slikken?

De enige reden om supplementen te slikken is om een tekort aan te vullen of bij een verhoogde behoefte die niet uit de voeding kan worden gehaald.


In dat geval kun je een voedingssupplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamines en/of mineralen. Op het etiket kun je lezen hoeveel een capsule of tablet van een bepaalde voedingsstof bevat.


Verder adviseert de Gezondheidsraad aan risicogroepen om bepaalde supplementen te gebruiken.


Aanvulling van vitamine D wordt bijvoorbeeld geadviseerd voor kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar, gesluierde vrouwen en zwangere vrouwen. Ook wordt vitamine B12 aangeraden voor mensen met een veganistische leefstijl.


Voor de precieze hoeveelheden kun je terecht bij het Voedingscentrum.


Vitaminetekort na de behandeling:

Onderzoek toont aan dat mensen die kanker hebben gehad vaak een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben. Het is daarom verstandig om het vitamine D gehalte in het bloed te laten controleren door een arts of diëtist.


Als de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag is kunnen zij adviseren om een vitamine D supplement te gebruiken om dit tekort aan te vullen.

Voedingssupplementen om het opnieuw krijgen van kanker te voorkomen?

Er is geen bewijs dat het gebruik van voedingssupplementen beschermt tegen het risico om opnieuw kanker te krijgen. Dit geldt voor alle hoeveelheden en alle soorten supplementen. In sommige studies waarbij supplementen met een hoge dosis werden gebruikt, bleek zelfs dat het gebruik van supplementen het risico op kanker verhoogde.


Nadelige gevolgen van voedingssupplementen:

Er wordt bij voedingssupplementen vaak gedacht 'baat het niet, schaadt het niet'. Helaas is dit met supplementen niet altijd het geval. Je kunt namelijk te veel vitamines en mineralen binnenkrijgen.


Lees in dit artikel meer over de nadelige gevolgen van voedingssupplementen.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl