Moet ik vitamine D slikken als ik borstkanker heb of heb gehad ?

08-08-2019 18:13

                          Voeding en Kanker info - vitamine D

visolie-capsulesJa, als je een tekort hebt aan vitamine D wel. Onderzoek toont aan dat vrouwen met borstkanker vaker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben. Het is daarom goed om de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laten controleren door een arts.Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gevormd. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via voeding (zoals vette vis, eieren en halvarine).

 Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in ons lichaam op te nemen. Dit is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van onze spieren en immuunsysteem.

Lees meer over vitamine D


Wat blijkt uit onderzoek?

Verschillende overzichtsstudies laten zien dat een hogere vitamine D inname, of een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed, zorgt voor een gunstiger verloop van de ziekte. Ook blijkt dat vrouwen met borstkanker met een goede hoeveelheid vitamine D in het bloed een hogere overlevingskans hebben.

Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek


Hoeveelheid vitamine D controleren:

Omdat veel onderzoeken aantonen dat vrouwen met borstkanker vaker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben, is het goed om je hoeveelheid vitamine D te laten controleren door een arts of diëtist.


Als de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag is kunnen zij je adviseren over het gebruik van een vitamine D supplement om dit tekort weg te nemen. Er zijn echter nog geen resultaten bekend naar het effect van zeer hoge doseringen vitamine D op het verloop van de ziekte. Het advies is daarom om niet op eigen initiatief grote hoeveelheden vitamine D te slikken.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl