Moet ik vitamine D slikken als ik darmkanker heb of heb gehad ?

04-09-2020 19:53

                                       

Artikel colostoma/ileostomaAlleen als je een tekort hebt aan vitamine D moet je tijdens of na darmkanker extra vitamine D slikken. Het is daarom goed om de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laten controleren door een arts.Wat is vitamine D?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gemaakt. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis, eieren en halvarine.

Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Vitamine D helpt onze spieren en ons immuunsysteem goed te werken.
Wat blijkt uit onderzoek?

Onderzoek laat zien dat mensen met darmkanker die een normale of hoge hoeveelheid vitamine D in hun bloed hebben, een grotere kans hebben om de darmkanker te overleven dan mensen met een lage hoeveelheid.

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek.


Ons advies:

Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Als de hoeveelheid te laag is, is het goed om een vitamine D supplement te slikken. Vrouwen van 50 jaar en ouder, mannen van 70 jaar en ouder en alle mensen met een donkere of bedekte huid wordt geadviseerd standaard vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen.

Hoeveel extra vitamine D je nodig hebt lees je bij het Voedingscentrum.Lees ook:

Wat is goed om te eten bij botontkalking?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl