Moet ik vitamine D slikken als ik prostaatkanker heb of heb gehad ?

26-07-2018 17:52

                                  




Voeding en Kanker info - patient



Nee, u hoeft geen vitamine D te slikken als u prostaatkanker hebt of hebt gehad. Alleen als u een tekort hebt aan vitamine D, is het verstandig dit tekort aan te vullen.


Reageerbuisonderzoek:

Bij onderzoek in reageerbuisjes is een duidelijk effect van vitamine D op prostaatkankercellen gezien. Vitamine D zorgt ervoor dat prostaatkankercellen niet langer levensvatbaar zijn; de prostaatkankercellen kregen niet de kans te groeien. Ook hadden ratten met prostaatkanker minder vaak uitzaaiingen als ze vitamine D kregen. Deze resultaten van reageerbuisonderzoek en proefdieronderzoek kunnen niet zo maar worden toegepast op mensen.


Wat is vitamine D en waarvoor heb ik het nodig? Dat leest u bij Vitamine D.


Onderzoek bij mannen met prostaatkanker:

De resultaten van onderzoeken bij mannen met niet-hormoongevoelige prostaatkanker zijn minder veelbelovend. In die studies was geen verschil te zien in de PSA-waarden tussen mannen die vitamine D kregen of mannen die een placebo kregen. De mannen die vitamine D slikten, hadden wel minder ziekteprogressie dan de mannen die een placebo kregen. Onderzoek met een grotere groep mannen met prostaatkanker is nodig om de resultaten van dit kleine onderzoek bij 44 mannen te bevestigen. Er is geen onderzoek gedaan bij mannen die hormoongevoelige prostaatkanker hebben.


Bij een onderzoek bij 1000 mannen met prostaatkanker is gekeken of er een verschil was in overleving en de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Bij mannen die langer dan 3,3 jaar na diagnose nog leefden, was er een verband tussen de hoeveelheid vitamine D in het bloed en langer leven: mannen met een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed bleven langer leven. Echter, bij de mannen die binnen 3,3 jaar na diagnose overleden, werd geen verband gezien met de hoeveelheid vitamine D in het bloed.


Deze studie lijkt het belang van een voldoende hoeveelheid vitamine D in het bloed te ondersteunen. Volg onderstaande adviezen over vitamine D.


Aanbevelingen:

Volg de richtlijnen om botontkalking te voorkomen: wees actief en beweeg dagelijks in de buitenlucht en let op uw voeding. Volg de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor een gezonde voeding. Boven de 70 jaar geldt het advies voor extra vitamine D Om het risico op vallen en botbreuken te verminderen.


Doe de vitamine D test om te ontdekken of u extra vitamine D nodig heeft. Als u twijfelt of uw vitamine D gehalte in het bloed goed is, kunt u dit laten controleren door uw arts of diëtist. Als u een tekort heeft, is het verstandig om dit aan te vullen tot de benodigde hoeveelheid.


Bij het Voedingscentrum vindt u een tabel met wie hoeveel vitamine D moet slikken. Wanneer er geen tekort is aan vitamine D in uw bloed en valt u niet binnen de groepen waarvoor een advies geldt, dan adviseren wij u om geen vitamine D-supplement te slikken.



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl