Moet ik vitamine D slikken als ik prostaatkanker heb of heb gehad ?

11-11-2019 17:26

                         
Voeding en Kanker info - patient

vk patient oude man.
Ja, als je een tekort hebt aan vitamine D wel. Het is daarom goed om de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laten controleren door een arts.Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gevormd. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via voeding (zoals vette vis, eieren en halvarine).

 

Wat blijkt uit onderzoek?

In reageerbuisonderzoek is een duidelijk effect van vitamine D op prostaatkankercellen gezien. Vitamine D zorgt ervoor dat prostaatkankercellen niet langer levensvatbaar zijn; de prostaatkankercellen kregen niet de kans te groeien. Ook hadden ratten met prostaatkanker minder vaak uitzaaiingen als ze vitamine D kregen. Deze resultaten van reageerbuisonderzoek en proefdieronderzoek kunnen echter niet zo maar worden toegepast op mensen.


Onderzoek bij mannen met prostaatkanker:

De resultaten van onderzoeken bij mannen met niet-hormoongevoelige prostaatkanker zijn minder veelbelovend. In die studies was geen verschil te zien in de PSA-waarden tussen mannen die vitamine D kregen of mannen die een placebo kregen. De mannen die vitamine D slikten, hadden wel minder ziekteprogressie dan de mannen die een placebo kregen. Onderzoek met een grotere groep mannen met prostaatkanker is nodig om de resultaten van dit kleine onderzoek bij 44 mannen te bevestigen. Er is geen onderzoek gedaan bij mannen die hormoongevoelige prostaatkanker hebben.


Bij een onderzoek bij 1000 mannen met prostaatkanker is gekeken of er een verschil was in overleving en de hoeveelheid vitamine D in het bloed. Bij mannen die langer dan 3,3 jaar na diagnose nog leefden, was er een verband tussen de hoeveelheid vitamine D in het bloed en langer leven: mannen met een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed bleven langer leven. Echter, bij de mannen die binnen 3,3 jaar na diagnose overleden, werd geen verband gezien met de hoeveelheid vitamine D in het bloed.


Deze studie lijkt het belang van een voldoende hoeveelheid vitamine D in het bloed te ondersteunen. Volg onderstaande adviezen over vitamine D.


Hoeveelheid vitamine D controleren:

Omdat veel onderzoeken aantonen dat mensen met de diagnose kanker vaker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben, is het goed om je hoeveelheid vitamine D te laten controleren door een arts of diëtist.


Als de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag is kunnen zij je adviseren over het gebruik van een vitamine D supplement om dit tekort weg te nemen. Er zijn echter nog geen resultaten bekend naar het effect van zeer hoge doseringen vitamine D op het verloop van de ziekte. Het advies is daarom om niet op eigen initiatief grote hoeveelheden vitamine D te slikken.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl