Moeten maca supplementen worden afgeraden bij borstkanker?

19-07-2018 19:18Ja, maca supplementen moeten worden afgeraden, hoewel er geen studies zijn gedaan naar het effect van maca bij borstkanker. Uit onderzoek bij gezonde vrouwen in en na de menopauze blijkt namelijk dat maca de hoeveelheid oestrogenen in het bloed kan verhogen. Dat is een ongewenst en ongunstig effect bij hormoongevoelige borstkanker.


Wat is maca:

Maca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeit op de hoogvlaktes van het Andesgebergte in Peru. Het is een knolgewas behorend bij de koolgewassen; familie van broc­coli, mierikswortel en rammenas. De wortel wordt gedroogd, fijngemalen tot poeder en gebruikt als supplement. Maca wordt daar al heel lang gebruikt voor medicinale doelen.


Effect van maca supplementen op klachten in de menopauze:

Een overzichtsartikel beschrijft 4 studies die het effect van maca supplementen op klachten in de menopauze hebben onderzocht in vergelijking met een placebo (nep-supplement). De studies zijn uitgevoerd bij kleine groepen gezonde vrouwen in de menopauze. Al deze studies lieten een verbetering van menopauzale klachten zien, zoals opvliegers, nachtzweten en een sombere gemoedstoestand. Deze verbetering was hoger bij de groep die het maca supplement had gebruikt dan bij de groep die de placebo (nep-supplement) had gekregen.


Uit deze studies bleek tevens dat maca het niveau van oestrogenen in het bloed verhoogde. Omdat deze studies niet van hoge kwaliteit zijn en er slechts kleine aantallen vrouwen hebben meegedaan, moeten deze conclusies voorzichtig worden geïnterpreteerd.


Geen enkele studie heeft de veiligheid van maca onderzocht. Ook is er onduidelijkheid welke werkzame stoffen maca zou bevatten.


Maca en borstkanker:

Er zijn geen studies gedaan die hebben gekeken naar het effect van maca op het ontstaan van borstkanker of op het weer opnieuw krijgen van borstkanker. Ook zijn er geen studies gedaan naar het effect van maca tijdens hormoontherapie. Bij de behandeling van hormoongevoelige borstkanker is de hormoontherapie gericht op het verlagen van het oestrogeen niveau in het lichaam omdat oestrogeen de groei kan stimuleren van tumoren in de borst.


Omdat uit onderzoek bij gezonde vrouwen in de menopauze blijkt dat maca het niveau van oestrogenen in het bloed kan verhogen, moet het gebruik van maca tijdens en na de behandeling van hormoongevoelige borstkanker af worden geraden.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl