Moeten maca supplementen worden afgeraden bij borstkanker ?

22-08-2019 17:19

                                     
supplement.Ja, maca supplementen moeten worden afgeraden. Uit onderzoek bij gezonde vrouwen in en na de menopauze blijkt namelijk dat maca de hoeveelheid oestrogenen in het bloed kan verhogen. Dat is ongewenst bij hormoongevoelige borstkanker.Wat is maca?

Maca komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en groeit op de hoogvlaktes van het Andesgebergte in Peru. Het is een knolgewas, familie van broc­coli, mierikswortel en rammenas. De wortel wordt gedroogd, fijngemalen tot poeder en gebruikt als supplement.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er zijn geen studies die hebben gekeken naar het effect van maca op het ontstaan van borstkanker of op het opnieuw krijgen van borstkanker.


Ook zijn er geen studies naar het effect van maca tijdens hormoontherapie. Bij de behandeling van hormoongevoelige borstkanker is de hormoontherapie gericht op het verlagen van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Oestrogeen kan namelijk de groei van borstkanker stimuleren.


Wel blijkt uit onderzoek bij gezonde vrouwen in de menopauze dat maca de hoeveelheid oestrogenen in het bloed kan verhogen. Daarom wordt het gebruik van maca tijdens en na de behandeling van hormoongevoelige borstkanker afgeraden.


Ons advies:

Gebruik geen maca supplementen tijdens en na de behandeling van hormoongevoelige borstkanker.


Lees ook:

Is het zinvol om tijdens mijn behandeling supplementen te slikken?


Moet ik vitamine D slikken als ik borstkanker heb of heb gehad?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl