Na een CT-scan met contrastvloeistof krijg je een plaszak mee. En dit is waarom.

15-04-2025 17:26

 

 

 

 

 

Patiënten van het Catharina Ziekenhuis krijgen na een CT-scan met contrastvloeistof een plaszak mee naar huis. Door die te gebruiken bij toiletbezoek, kunnen patiënten voorkomen dat de contrastvloeistof via urine in het riool terechtkomt. En dat is beter voor het milieu.

 

Contrastvloeistof wordt gebruikt om organen en bloedvaten beter zichtbaar te maken tijdens een CT-scan. Die vloeistof bevat stoffen die niet volledig door waterzuiveringsinstallaties kunnen worden verwijderd. Jaarlijks komt naar schatting zo’n 30.000 liter van deze vloeistof in het Nederlandse oppervlaktewater terecht. Hoewel de vloeistof op zichzelf niet direct schadelijk is, kunnen de afbraakproducten in combinatie met andere stoffen in het water wel negatieve effecten hebben.

 

In het Catharina Ziekenhuis worden jaarlijks zo’n 16.000 CT-scans met contrastvloeistof uitgevoerd. In Heel Nederland gaat het naar schatting om ruim 100.000 liter contrastvloeistof. Volgens Rianne Goudsmits, radiodiagnostisch laborant, is het belangrijk om bij de bron maatregelen te nemen: “Door patiënten plaszakken mee te geven, kunnen we de belasting op het milieu aanzienlijk verminderen en bijdragen aan schoner water.”

 

 

Urine laten stollen:

Patiënten krijgen na de CT-scan vier plaszakken mee naar huis. De zakken bevatten een speciaal middel dat de urine direct na het plassen stolt, waardoor het risico op lekkages en nare geuren wordt geminimaliseerd. “Na gebruik mogen de plaszakken bij het restafval worden weggegooid. Uit eerder onderzoek blijkt dat het verbranden van de plaszakken minder schadelijk is dan het lozen van contrastvloeistof in het riool.”

 

Het Catharina Ziekenhuizen zet steeds meer in op verduurzaming. Het plaszakkenproject is een van de initiatieven om bij te dragen aan een beter milieu. “Voorlopig gaat het om een proef. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we de pilot kunnen vervolgen. Patiënten zouden bijvoorbeeld thuis zelf urine kunnen opvangen en afvoeren via het restafval. Dat kost nog minder materialen en kosten. Nog beter zou het zijn als het in de toekomst lukt om contrastvloeistof uit de urine kunnen scheiden en een manier kunnen vinden om het opnieuw te gebruiken”, zegt Goudsmits.

 

De eerste ervaringen van patiënten zijn positief, stelt Goudsmits. “Patiënten werken graag mee, zeker als we ze uitleggen dat het duurzaam is én waarom het duurzamer is.”

 

Het initiatief om contrastvloeistof af te voeren via het restafval is mogelijk dankzij een tijdelijke subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) De gezamenlijke inkoop van deze plaszakken is gecoördineerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

 

 

Thijs van Baardwijk en Rianne Goudsmits van het Green Team van de afdeling radiologie. De Green Teams in het ziekenhuis werken aan het duurzamer maken van zorg.

 

 

 

 

 

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl