Natuurgenezer Klaus Ross veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke celstraf.

15-07-2019 16:46


Auteur: onze correspondent -telegraaf.nl/nieuws


Ross barst in tranen uit: 'Ik heb vreselijk veel spijt'KREFELD - De Duitse natuurgenezer Klaus Ross heeft fouten gemaakt waardoor drie mensen, waaronder twee Nederlanders, gestorven zijn. Dat heeft de Duitse rechtbank in Krefeld vastgesteld. Klaus heeft daarvoor twee jaar voorwaardelijke cel gekregen. Hij heeft geen beroepsverbod gekregen, maar heeft zelf al verklaard geen praktijk meer te beginnen.Foto: Rob Engelaar.
Ross had tot drie jaar geleden een alternatief behandelcentrum in Bracht, net over de grens bij Roermond. Daar kwamen veel Nederlanders, waaronder ook uitbehandelde kankerpatiënten. Hij behandelde mensen met een middel dat niet verboden is, maar ook niet erkend als geneesmiddel.


De officier van justitie had drie jaar cel geeist. Volgens de rechtbank is niet duidelijk geworden hoe de fout gemaakt is dat patiënten teveel van het middel toegediend hebben gekregen. "Maar als er een fout is gemaakt, dan heeft u die begaan", aldus de rechtbank.


Infuus:

Ross had de mensen, kankerpatiënten met een lage levensverwachting, via een infuus een middel toegediend dat de kankercellen zou moeten uithongeren. Maar de drie stierven korte tijd later in het ziekenhuis. Een vierde patiënt stopte zelf met de toediening en redde daarmee zijn eigen leven.


Ross' had aan het begin van het proces zelf aangegeven naar duidelijkheid te streven. Ook hij wilde weten wat er was misgegaan. Dat is niet duidelijk geworden. Zeker is alleen dat alle slachtoffers een dodelijke hoeveelheid van het middel in hun lichaam hadden, zo is gebleken uit autopsie. Volgens Ross advocaat zou het kunnen dat de ampullen met het middel verkeerd gevuld waren. Ook zou de weegschaal waarmee het middel werd afgewogen, mogelijk niet hebben gedeugd. Maar Ross zei dat hij de weegschaal had gekocht met de vraag erbij of die geschikt was en die bevestiging had hij gekregen. Hij stelde ook dat de andere medicijnen mogelijk een dodelijke wisselwerking hadden met het middel.


Symptomen:

Maar de rechter veegde die argumenten van tafel. "De drie slachtoffers had alle drie dezelfde symptomen en zijn alle drie vervolgens gestorven. Dan moet het te maken hebben met het middel dat ze alledrie kort voor hun dood toegediend hebben gekregen", aldus de rechtbank. Ook vond de Duitse rechter dat hij de patiënten beter had moeten voorlichten. "Dat het een experimentele behandeling betrof, is onvoldoende. U had ook moeten zeggen dat het potentieel dodelijk kan zijn."


Voor Ross sprak volgens de rechter dat hij overtuigend spijt had en dat zijn privé- en beroepsleven aan scherven liggen. Ook het feit dat hij volledig meewerkte en dat de slachtoffers een lage levensverwachting hadden, leidden ertoe dat hij een voorwaardelijke gevangenisstraf kreeg.


Sinds de fatale dag op 27 juli 2016 is zijn vrouw van hem gescheiden en wil zijn zoon niets meer met hem te maken hebben. In een emotioneel laatste woord zei een snikkende Ross het gebeurde te betreuren. "Ik vind het heel erg", zei hij. "Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet."


Ross, die heeft beloofd nooit meer als natuurgenezer actief te zullen zijn, werkt nu als zelfstandig verpleger en moet het naar eigen zeggen doen met een bruto-inkomen van 1100 euro per maand.Bron: www.telegraaf.nl