'Nieuw onderzoek bevestigt dat groente kanker kan helpen voorkomen'

26-11-2015 19:37


Auteur: Foodlog.Nieuw onderzoek onder ruim 300.000 mensen bevestigt dat het eten van groenten kanker kan helpen voorkomen. Voor fruit geldt dat niet.        

             

Het American Journal of Clinical Nutritrion brengt een nieuw groot epidemiologisch onderzoek uit dat bevestigt dat de inname van veel groente de kans op borstkanker verlaagt. 

De resultaten zijn gebaseerd op een langlopend onderzoek:  https://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/11/25/ajcn.114.101436.abstract?papetoc   onder 335.054 vrouwen in een groot aantal landen. Hun groente- en fruitconsumptie werd gemeten door middel van land-specifieke vragenlijsten.

Elf jaar later werden de vrouwen opnieuw onderzocht en bleek dat de vrouwen die de meeste groenten eten, een lager risico hadden op het ontwikkelen van borstkanker. Dit verband werd niet gevonden voor fruit.


Richtlijnen:

Volgens professor Ellen Kampman (WUR), die niet bij het onderzoek betrokken was, bevestigt deze nieuwe epidemiologische studie de al bestaande richtlijnen:  https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/verklein-de-kans-op-kanker   van het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds over het verkleinen van de kans op kanker.

"Er was met name al bewijs dat de inname van veel plantaardige voeding bij rokers de kans op mond-, keel- en longkanker verkleint. Nu het onderzoek langer loopt, kunnen we meer specificeren naar verschillende tumoren en zien we dat dit effect ook geldt bij borstkanker."

Kampman is gespecialiseerd in de relatie tussen voeding en kanker. Ze benadrukt dat dit onderzoek vooral het bewijs versterkt dat er al is. "De richtlijnen van het WKOF zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en die veranderen niet zomaar. We voegen er alleen nog meer evidence aan toe."


Bron: www.nu.nl/eten-en-drinken