Nieuwe afdeling oncologie Bernhoven: een warm bad voor alle mensen met kanker.

09-12-2020 20:42Auteur: Hans van Alebeek - bd.nl/uden-veghel-e-oChantal Lensen (links) en projectleider Everlien Hermanussen in de wachtgang met aparte zitjes.

Chantal Lensen (links) en projectleider Everlien Hermanussen in de wachtgang met aparte zitjes. Van Assendelft Fotografie.


UDEN - Eén plek waar alle warme zorg voor kankerpatiënten gebundeld is. Met veel rust, privacy en tijd voor deze bijzondere groep patiënten en hun naasten. Dat is de nieuwe afdeling oncologie van ziekenhuis Bernhoven die stilletjes van start is gegaan.
 
Zonder corona had de nieuwe afdeling oncologie al maanden eerder gedraaid en was er flink op de tamtam geslagen. Want Bernhoven is trots op deze aanwinst waar al jaren over wordt gepraat en aan gewerkt. Sinds een maand of wat is de nieuwe polikliniek voorzichtig in gebruik genomen. 


Donatie van enkele tonnen:

Een afdeling waar via donaties bijna een miljoen euro voor werd opgehaald, grotendeels door de Vrienden van Bernhoven maar er was ook één dankbare patiënt die enkele tonnen heeft gedoneerd voor deze speciale plek. Je moet er even extra voor lopen maar je krijgt er wel wat voor terug.

Chantal Lensen , Oncoloog Bernhoven.Hoe ziet het uit? Niemand wil natuurlijk de gang maken naar route 075, oncologie, want dan is het gevreesde woord kanker in het spel. Maar als het dan toch moet, dan graag op deze afdeling waar over elk detail is nagedacht, alles in het belang van de patiënt en zijn of haar naasten. Ver weg: 

,,Je moet er even extra voor lopen maar je krijgt er wel wat voor terug", heeft Chantal Lensen al een paar keer te horen gekregen. Zij is al zestien jaar oncoloog en hematoloog (specialist op het gebied van ziektes rond bloed en de lymfeklieren) en samen met projectleider Everlien Hermanussen nauw betrokken bij de opzet van de nieuwe afdeling, in een verre hoek van het ziekenhuis dus. ,,Vanwege de rust", benadrukken de twee. 


Rust en privacy:De nieuwe afdeling oncologie van ziekenhuis Bernhoven straalt rust en warmte uit.

De nieuwe afdeling oncologie van ziekenhuis Bernhoven straalt rust en warmte uit.

Van Assendelft Fotografie. 
Rust, comfort en privacy waren de trefwoorden bij de inrichting van deze afdeling waar voorheen geriatrie en fysiotherapie zaten. Voor de patiënten is een lange wachtgang gemaakt met aan de ene kant uitzicht op de buitentuin en daartegenover een gangvullende foto van de mooie Maashorst. Hier geen harde bankjes maar comfortabele stoelen want mensen moeten soms lang wachten, bijvoorbeeld op de uitslag van een onderzoek. Voor de privacy zijn de verschillende zithoekjes met gordijnen van elkaar gescheiden. 


Weinig afstand, maar nu even niet:Echt contact is zo belangrijk, zeker voor mensen met kanker.

Chantal Lensen , Oncoloog Bernhoven.,,Alle mensen worden door ons persoonlijk opgehaald", zegt Lensen. Dat kan de dokter zijn, een gespecialiseerd verpleegkundige of het vaste aanspreekpunt voor elke patiënt, de zogeheten casemanager. In de 25 spreek- en behandelkamers is met ovaalvormige bureaus en grote, draaibare computerschermen geprobeerd om de afstand tussen patiënt en behandelaar letterlijk en figuurlijk zo klein mogelijk te maken.  
Echt contact:In elke spreekkamer hangt een foto van een vogeltje uit de Maashorst, gemaakt door een patiënt van de afdeling oncologie.

In elke spreekkamer hangt een foto van een vogeltje uit de Maashorst, gemaakt door een patiënt van de afdeling oncologie.

Foto: Hans van Alebeek. 

,,Maar ja, helaas hebben we daar vanwege corona op dit moment weinig aan", zegt Lensen.  ,,Heel vervelend want je wilt mensen een hand geven of even troosten als dat nodig is. Maar dat kan nu niet. Dat is voor iedereen lastig in deze tijd maar zeker voor deze mensen. Ik begrijp dan ook wel dat zij gevraagd hebben om als een van de eersten tegen corona ingeënt te mogen worden. Echt contact is zo belangrijk."  


In de wandelgangen:

Want daar is alles op gericht, dicht bij de patiënt staan. Die patiënt hoeft niet langer door het hele ziekenhuis te zwerven voor een onderzoek hier of een foto daar. Nee, hier zit het hele team, zo'n zestig man en vrouw, bij elkaar:  de oncologen, de casemanagers, de mama-care, verpleegkundigen, chirurgen, radiotherapeuten, mdl-artsen, longartsen, neurologen en iedereen die bij een behandeling betrokken is. ,,Een enorm groot voordeel voor de patiënt maar ook voor ons", zegt Lensen. ,,Wij komen elkaar nu letterlijk in de wandelgangen tegen en kunnen snel iets met elkaar bespreken of doornemen."  


Geen gebroken arm:

Maar is het echt nodig, zo'n speciale afdeling? ,,Jazeker", zegt  Hermanussen. ,,Je kunt oncologie met geen enkele andere afdeling binnen het ziekenhuis vergelijken. Daar zit alles en iedereen door elkaar, hier komen mensen voor maar één reden." Lensen vult aan: ,,En kanker is wat emoties betreft toch even iets anders dan bijvoorbeeld een gebroken arm. De impact is vele malen groter dan bij andere behandelingen. Vaak is er verdriet, soms ook vreugde als de uitslag gunstig is." Altijd samen op zoek naar passende zorg. Bij Bernhoven of anders in een ander ziekenhuis.

Chantal Lensen , Oncoloog Bernhoven.Om die reden verlaten patiënten na hun afspraak de behandelkamer via een andere deur zodat ze niet langs de andere wachtenden hoeven te gaan. Ook daar is over nagedacht. Desgewenst is er nog een aparte kamer waar iemand even kan bijkomen na een slechtnieuwsgesprek of ander verdriet. 


'We genezen ook' 

,,We kunnen mensen steeds beter behandelen", benadrukt Lensen. ,,Natuurlijk sterven er uiteindelijk mensen aan kanker maar de weg er naar toe duurt steeds langer. De overlevingskansen zijn vele malen groter geworden en ja, we genezen ook steeds vaker mensen van kanker." 


Passende zorg:

Juist dan is het de kunst om samen met de patiënt de meest passende zorg te vinden: de afweging tussen wat technisch allemaal kan en wat iemand zelf wil. ,,Dat kan hier in Bernhoven zijn maar ook in het ziekenhuis in Nijmegen, Eindhoven of Den Bosch waar wij mee samenwerken. Het gaat om de beste zorg die we samen kunnen bieden."
Bron: www.bd.nl