Nieuwe methode opsporen schildwachtklier bij borstkanker prettiger voor patiënt en chirurg.
Gelre ziekenhuizen werkt voortaan met een nieuwe methode voor het opsporen van de schildwachtklier bij borstkanker. Deze techniek is minder belastend voor de patiënt en werkt prettiger voor de oncologisch chirurg. Door deze nieuwe opsporingstechniek is de zorg voor vrouwen met borstkanker in Gelre ziekenhuizen verder verbeterd.
Wat is de schildwachtklierprocedure?
De schildwachtklier is de eerste lymfklier in de oksel die via een lymfebaan in verbinding met de tumor staat. Deze klier geeft informatie over de mogelijke aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfklier(en) in de oksel. Tijdens de schildwachtklierprocedure wordt deze eerste lymfeklier opgespoord en in beeld gebracht. Vervolgens verwijdert de chirurg deze klier tijdens de borstkankeroperatie. De patholoog onderzoekt daarna de uitgenomen schildwachtklier op aanwezigheid van kankercellen. De uitslag hiervan bepaalt het behandeltraject na de borstkankeroperatie.
Nieuwe opsporingstechniek schildwachtklier:
Oncologisch chirurg Jens Homan legt uit hoe de nieuwe opsporingstechniek gaat: “Voorheen kreeg de patiënt meestal een dag voor de operatie een schildwachtklieronderzoek. Daarbij wordt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een radioactieve vloeistof in de borst toegediend en vervolgens een scan gemaakt. Dit onderzoek duurt tweeënhalf uur en de radioactieve stof geeft een kleine dosis straling af. Met een apparaat dat radioactiviteit kan meten, kunnen we dan tijdens de borstoperatie de schildwachtklier vinden en verwijderen. Deze methode om de schildwachtklier te vinden werkt nog steeds goed en blijven we gebruiken bij patiënten bij wie we een andere afvoerroute van het lymfevocht verwachten vanwege een eerdere operatie.”
“Bij de nieuwe techniek om de schildwachtklier te kunnen opsporen bij borstkanker gebruiken we een fluorescerend groen contrastmiddel, indocyanine groen (ICG). Dat spuiten we tijdens de operatie in de borst nadat de narcose is gegeven. Deze groene vloeistof stroomt dan door de lymfebanen naar de schildwachtklier die daardoor groen kleurt. Met een speciale camera, vergelijkbaar met blacklight, kunnen we zo de schildwachtklier zichtbaar maken. Vervolgens verwijderen we deze en laten deze onderzoeken op kankercellen door de patholoog,” vervolgt Jens Homan.
Voordelen voor patiënt en chirurg:
De opsporingstechniek met ICG wordt al langere tijd toegepast bij bijvoorbeeld darmchirurgie. Onderzoek heeft aangetoond dat de ICG-techniek veilig is en even goed werkt als de methode met de radioactieve vloeistof, maar veel voordelen heeft. Jens Homan is blij met deze innovatie: “Het belangrijkste is dat het prettiger is voor onze patiënten. Een onderzoek en ziekenhuisbezoek minder in de reeks die borstkankerpatiënten moeten ondergaan, scheelt stress vóór de borstkankeroperatie. Deze techniek maakt ook het plannen van operaties makkelijker. En voor ons team van oncologisch chirurgen is het prettiger werken omdat we meteen visuele feedback krijgen tijdens de operatie. We zijn dus heel blij dat we deze nieuwe techniek nu kunnen toepassen voor patiënten met borstkanker in Gelre ziekenhuizen.”
Bron: www.gelreziekenhuizen.nl