OM vervolgt natuurgenezer Klaus Ross voor dood van drie patiënten.

12-04-2018 18:47


Auteur: Chris van Mersbergen - ad.nl/binnenland 

Aquarel van natuurgenezer Klaus Ross.

Foto: ANP/Aloys Oosterwijk.Het Openbaar Ministerie in Krefeld heeft de Duitse natuurgenezer Klaus Ross (61) officieel aangeklaagd. Ross wordt drie maal dood door schuld verweten, omdat hij patiënten een overdosis van het experimentele 3-BP zou hebben toegediend.

Heilpraktiker Ross (61) dreef in Brüggen, even over de grens bij Venlo, een kliniek voor de alternatieve behandeling van kanker. In de zomer van 2016 overleden in korte tijd drie van zijn patiënten na in de kliniek te zijn behandeld met de experimentele glucoseblokker 3-Brompyruvat (3-BP). De slachtoffers waren een vrouw uit Wijk en Aalburg, een man uit Apeldoorn en een vrouw uit België. Een vierde slachtoffer raakte zwaargewond.

De Duitse Justitie verwijt Ross dat hij de patiënten een overdosis 3-BP heeft toegediend. De natuurgenezer zou bij de bereiding van het middel een ongeschikte weegschaal hebben gebruikt. De slachtoffers kregen een dosering die 3,11 tot 6,15 keer te hoog was, stellen de aanklagers. Bovendien had Ross in zijn werkwijze niet de juiste controlemechanismen ingebouwd. Alles bij elkaar zou dat de dood van de drie patiënten hebben veroorzaakt. Justitie stelt daarvoor nu bewijzen te hebben.


Overtuigend bewijs:

Lang zag het er naar uit dat de Duitse aanklagers het bewijs tegen Ross niet rond zouden krijgen. 3-BP is een middel dat nog nauwelijks wetenschappelijk is getest, er is daarom weinig over de precieze werking bekend. De vooraanstaand forensisch patholoog Frank van de Goot stelde in deze krant zelfs dat het Duitse onderzoek 'mediabezighouderij' was en dat er nooit overtuigend wetenschappelijk bewijs tegen Ross gevonden zou worden.


Ross gebruikte de ongeschikte weegschaal overigens sinds april 2016, stelt het Duitse Openbaar Ministerie. Er zijn volgens de aanklagers echter geen aanwijzingen gevonden dat er in de maanden voorafgaand aan de fatale dag, eind juli 2016, patiënten zijn overleden aan het middel.
Bron: www.ad.nl