Omgang met familie, vrienden en bekenden.

16-02-2019 21:24Het bericht dat u niet meer zult genezen zal mensen om u heen ook raken. Misschien verandert uw relatie met familie, vrienden en bekenden.  Met sommige mensen kan het contact intensiever worden, met anderen juist afstandelijker.


Een minder goed contact kan door verschillende dingen komen. Het kan zijn dat mensen niet weten hoe zij moeten reageren op het slechte nieuws. Of omdat ze zich onzeker voelen hoe ze zich moeten gedragen. Anderen vinden het misschien te confronterend en trekken zich daardoor terug.


Het kan ook zijn dat u zelf heel anders reageert dan vroeger. Door de ziekte of doordat u zoveel heeft meegemaakt. Hierdoor kunnen bekenden u misschien minder goed begrijpen of u hen. 


Als goede vrienden of familie afhaken:

Soms haken mensen die dichtbij u staan af. Misschien voelt u zich hier boos of verdrietig over. Het kan ook een eenzaam gevoel geven. Erover praten kan soms helpen, anderen kunnen u steun geven. Accepteren en loslaten kan ook rust geven. Het is vaak niet makkelijk, maar uiteindelijk kan het de beste manier zijn om met de situatie om te gaan. 


Zelf afstand nemen:

U kunt ook zelf ervoor kiezen om afstand te nemen van bepaald mensen. Wie is er nog belangrijk voor u en wie is minder belangrijk? Hierin keuzes maken kan helpen om de tijd die u nog heeft zo prettig mogelijk door te brengen.


Misschien voelt u de behoefte om weer in contact te komen met iemand met wie u ruzie had. Of wilt u iemand nog iets meegeven op grond van uw levenservaring. Het kan prettig zijn om dit soort losse eindjes af te hechten.


Tips:

  • Als u met iemand contact wilt houden, maak dat dan duidelijk aan die persoon. Zeg bijvoorbeeld dat u hoopt dat iemand iets van zich laat horen of binnenkort langskomt.
  • Wacht niet altijd tot iemand u opbelt. Wees niet bang om zelf het initiatief te nemen.
  • Probeer belangstelling op te brengen voor het leven van de mensen met wie u contact wilt houden.
  • Soms komen mensen met verhalen aan over anderen die ook een ernstige ziekte hebben en die wel beter werden. Of nog zieker waren. Als u dit vervelend vindt, geef dit dan duidelijk aan.   
  • Voorkom dat u in een situatie belandt waaraan u eigenlijk geen behoefte heeft. Probeer tijdig 'nee' te zeggen. Dat kan in het begin moeilijk zijn, maar het wordt makkelijker als u het vaker doet.

 Bron: www.kanker.nl