Omropjournalist deelt persoonlijk verhaal: "Laat je testen op prostaatkanker".

12-07-2025 15:35

 

 

Auteur: Tiete Sijens - omropfryslan.nl/nl/nieuws

 

 

Andries Bakker

Andries Bakker.

Foto:  Omrop Fryslân, Tiete Sijens.

 

 

 

Hij deelt zijn privéleven liever niet, journalist Andries Bakker van Omrop Fryslân. Maar na het nieuws eerder deze week dat bevolkingsonderzoeken jaarlijks duizenden levens redden, deed hij het voor één keer wél, op Facebook en LinkedIn.


Andries kreeg eind vorig jaar de diagnose prostaatkanker, nadat hij op eigen initiatief een bloedonderzoek had laten doen. Voor prostaatkanker bestaat geen bevolkingsonderzoek. Maar dat moet wel, vindt Andries.

 


Vergrijzing:

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen, vergelijkbaar met borstkanker bij vrouwen. Het aantal gevallen groeit de laatste jaren, door de vergrijzing maar ook omdat prostaatkanker meer bekendheid krijgt. Daardoor zijn mensen er alerter op.
 

 

 

Wat is prostaatkanker?

De ziekte ontstaat in de prostaat: een klier die bij mannen onder de blaas ligt en zorgt voor productie van zaadvocht.


Prostaatkanker groeit meestal langzaam en geeft in het begin geen duidelijke klachten. Sommige symptomen die erop kunnen wijzen, zijn het vaak moeten plassen, pijn bij het plassen en troebele of bloederige urine.

 


PSA-test:

De ziekte kan worden opgespoord met een PSA-test. PSA is een eiwit in het bloed, dat wordt gevormd in de prostaat. 

 

Een verhoogde PSA-waarde kan wijzen op kanker.


Mannen boven de vijftig lopen het meeste risico. Vorig jaar trof de ziekte meer dan 15.000 mensen.

 

Andries was wakker geschud doordat bij zijn collega Roald Koger anderhalf jaar eerder prostaatkanker was geconstateerd. "Dat zette mij op scherp.

 

 

 

Roald Koger, mediamanager bij Omrop Fryslân

Roald Koger, mediamanager bij Omrop Fryslân

Foto: Omrop Fryslân, Tiete Sijens.

 

 

 

 

Roald kreeg net na zijn vijftigste klachten. De huisarts dacht aan blaasontsteking, maar de klachten gingen niet over. In 2023 kreeg hij de diagnose. "De wereld zakt onder je voeten vandaan. Van het ene op het andere moment heb je kanker", zegt hij.

 

 

Eerst denk je: o jee, ik wil niet dood!

Roald Koger.

 

 

Aanvankelijk leek het mee te vallen. Maar bij een controle een jaar later werd duidelijk dat de kanker zich agressiever begon te ontwikkelen: de prostaat moest eruit.


Roald omschrijft zijn ziekteperiode als een rollercoaster in drie bedrijven. "In de eerste fase denk je maar één ding: o jee, ik wil niet dood!"


Daarna kwam de behandeling en zag hij de complicaties - incontinentie, impotentie - als iets dat erbij hoort.

 

 

Roald Koger kon zijn werk redelijk snel weer oppakken

Roald Koger kon zijn werk redelijk snel weer oppakken

Foto:  Omrop Fryslân, Tiete Sijens.

 

 

 

 

Maar toen het herstel inzette, werd het omgaan met de complicaties moeilijker. Het ziet er nu echter zo goed uit dat Roald er zeker van is dat hij is genezen.

 

Net op tijd:


Door de ervaringen van zijn collega was Andries extra waakzaam. Hij had al eens over een PSA-test nagedacht, maar had niet doorgezet.


"Nu dacht ik: jemig, laat ik toch maar testen." En dat was maar goed ook. "Ik was net op tijd."

 

 

Prostaatkanker is op te sporen met een PSA-test

Prostaatkanker is op te sporen met een PSA-test

Foto: Shutterstock.com (Jarun Ontakrai)

 

 

 

 

De mentale klap was groot, vertelt hij. "Je vraagt je ineens af: hoe lang heb ik nog te leven?"


Hij had veel aan Roald: zijn ervaringen hielpen Andries in zijn eigen ziekteproces. "Hij kon me precies vertellen wat mij te wachten stond."

 

 

Andries Bakker pakt zijn werk langzamerhand weer op

Andries Bakker pakt zijn werk langzamerhand weer op

Foto: Omrop Fryslân, Tiete Sijens.

 

 

 

 

Na een ingreep in maart, waarbij de prostaat is weggehaald, is Andries goed op weg naar een volledig herstel. Niet alleen is zijn PSA-waarde op het laagste niveau dat er is, hij voelt zich iedere dag beter en is weer aan het werk.

 

 

Ik ben zó blij.

Andries Bakker.

 

 

 

Mentaal heeft het veel van Andries gevraagd. Pas na zijn operatie kon hij stilstaan bij wat hem was overkomen. "Daarvoor had ik er geen tijd voor gehad, dan zit je in de 'vechtmodus'."


En dan wordt hij emotioneel: "Ik ben zó blij." Blij dat hij zo goed als zeker is genezen en het kan navertellen.

 

 

Andries en Roald willen andere mannen wakker schudden

Andries en Roald willen andere mannen wakker schudden

Foto: Omrop Fryslân, Tiete Sijens.

 

 

 

 

Omdat beide mannen er in een vroeg stadium bij waren, konden ze helemaal beter worden. Het is de reden dat ze pleiten voor een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker.


Daar staan ze niet alleen in. Ook medici en de Prostaatkankerstichting dringen er al langer op aan. Omdat prostaatkanker in het beginstadium in veel gevallen geen duidelijke klachten geeft, wordt het vaak niet eerder ontdekt dan wanneer de ziekte al uitgezaaid is. Volledig genezen is dan vaak niet meer mogelijk.

 

Weerstand:

Dat er in Nederland nog geen bevolkingsonderzoek prostaatkanker is, komt vooral omdat er weerstand tegen bestaat onder huisartsen en urologen.


Een groot deel van hen heeft er zorgen over dat mannen onterecht in de medische molen komen. Ze zijn ook bang dat ze zelf overbelast zullen worden, terwijl er al krapte is in de zorg.

 

 

Roald Koger en Andries Bakker

Roald Koger en Andries Bakker

Foto: Omrop Fryslân.

 

 

 

 

Zolang er nog geen bevolkingsonderzoek is, zouden Andries Bakker en Roald Koger graag zien dat mannen van boven de vijftig zich laten testen.


"Ik kan niet forceren dat er een bevolkingsonderzoek komt. Wat ik wel kan doen, is mijn verhaal vertellen", zegt Roald. "Laat je testen, want als je op tijd bent, is het prima te behandelen."


Andries sluit zich daarbij aan. Hij loopt liever niet te koop met zijn privéleven, maar in dit geval maakt hij een uitzondering. "Het gaat niet om mij. Maar als ik met het vertellen van mijn ervaringen ervoor kan zorgen dat andere mensen zo'n scenario bespaard blijft... daar doe ik het voor."

 

 

 

Bron: www.omropfryslan.nl