Oorzaken van hersentumoren.

26-01-2014 21:03
 

 

De oorzaak van het ontstaan van de meeste hersentumoren is onbekend.


Is een hersentumor erfelijk?

Nee, hersentumoren zijn in het algemeen niet erfelijk. Sommige hersentumoren komen weliswaar vaker voor bij bepaalde erfelijke ziekten, maar deze erfelijke ziekten zijn op zich weer erg zeldzaam.


Is een hersentumor besmettelijk?

Nee, een hersentumor is niet besmettelijk. Er zijn geen virussen of bacteriën bekend die een hersentumor kunnen veroorzaken.


Krijg ik een hersentumor door straling?

Van röntgenstraling is bekend dat het kanker kan veroorzaken, meestal pas 15 tot 20 jaar na bestraling. Ook hersentumoren kunnen door bestraling ontstaan. Dat risico is klein: ongeveer 1 op de 100 mensen die vroeger zijn bestraald op de hersenen krijgt later alsnog een hersentumor door de straling.

Van laagfrequente elektromagnetische straling – dat is de straling uit een mobiele telefoon of rond hoogspanningskabels – wordt hardnekkig beweerd dat het hersentumoren veroorzaakt. Tot nu toe blijkt uit onderzoek geen verhoogd risico. De risico’s op de hele lange termijn zijn nog niet bekend.


Krijg ik een hersentumor door roken?

Nee, van roken is niet bekend dat het een hersentumor kan veroorzaken. Wel is het zo dat longkanker vaak uitzaaiingen geeft naar de hersenen. Longkanker komt veel voor en wordt vaak veroorzaakt door roken.


Krijg ik een hersentumor van chemicaliën en luchtverontreiniging?

In oudere studies bestond de indruk dat werkers in de chemische industrie, met name in de verfindustrie, een iets verhoogde kans hebben op hersentumoren. Het risico van deze chemicaliën is tegenwoordig moeilijk meer uit te zoeken. De veiligheidsnormen in de chemische industrie en het milieu zijn in de westerse landen zodanig verscherpt dat blootstelling van arbeiders aan hoge doses chemicaliën gering is. In de ontwikkelingslanden is ernstige milieuvervuiling door kankerverwekkende chemische stoffen nog wel een groot probleem.


Kan ik een hersentumor krijgen door een ongeval of hersenschudding?

Nee, een ongeval aan de hersenen of een hersenschudding veroorzaakt geen hersentumor. Andersom is wel het geval: bij sommige patiënten met een hersentumor is een ongeval door een epileptische aanval het eerste teken van de ziekte.


Krijg ik een hersentumor door een verkeerd dieet?

Nee, er is onvoldoende reden om aan te nemen dat een dieet enige invloed heeft op het ontstaan van een hersentumor.


 


 

Bron:  www.hersenstichting.nl