Oproep aan alle verkiezingspartijen: zet kanker op de agenda.
Tegen kanker. Voor het leven.
Op 29 oktober 2025 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De overheid heeft een belangrijke rol in het terugdringen van de impact van kanker. Want kanker is een maatschappelijk probleem: 1 op de 2 Nederlanders krijgt kanker. Op dit moment leven in Nederland 940.000 mensen met de gevolgen en nasleep van kanker. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 1,4 miljoen Nederlanders in 2032. KWF ziet de overheid als belangrijke samenwerkingspartner om het verschil te maken voor patiënten en hun naasten.
Concrete voorstellen:
Op dit moment is de gemiddelde 5-jaarsoverleving van kanker 70%. KWF zet zich in om dit percentage verder te laten stijgen. Daarom doen we in de KWF Verkiezingsoproep voorstellen voor concrete maatregelen op het gebied van:
- Preventie en vroege opsporing
- Diagnostiek en behandeling
- Kwaliteit van leven en palliatieve zorg
Impact op samenleving:
Het groeiende aantal patiënten met kanker zet ons zorgsysteem onder druk. Het is belangrijk dat de zorg betaalbaar blijft, maar KWF wil ook dat elke patiënt de beste behandeling kan krijgen. Daarvoor is samenwerking belangrijk. Dat geldt ook voor meer thema’s, zoals het terugdringen van gezondheidsverschillen en optimale begeleiding van mensen met kanker in de werkende leeftijd (zo’n 50.000 patiënten per jaar).
De persoonlijke en maatschappelijke gevolgen van kanker zijn zó groot, dat we alles op alles moeten zetten om de impact van kanker op de samenleving te verminderen. Nu, morgen én in de toekomst.