Ouders onderschatten risico zon: kinderen onvoldoende beschermd tegen UV-straling.

24-07-2025 16:36

 

 

Auteur: Redactie - alkmaarsdagblad.nl/algemeen

 

 

Ouders onderschatten risico zon: kinderen onvoldoende beschermd tegen UV-straling

 

 

 

Zonverbranding op jonge leeftijd vergroot de kans op het ontstaan van huidkanker later in het leven. Toch blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Huidfonds dat ouders hun kinderen vaak onvoldoende beschermen tegen de zon, ondanks dat ze de gevaren wél kennen.


Volgens de Universiteit Maastricht schatten ouders die hun kinderen goed beschermen de risico's van zonverbranding, huidveroudering en huidkanker hoger in dan ouders die dit minder vaak doen. Ook voelen zij meer verantwoordelijkheid en ervaren ze meer steun uit hun omgeving om zonveilig gedrag toe te passen. Toch vormen praktische bezwaren zoals 'het is een gedoe' en 'zonnebrand is duur' een drempel voor actie.

 

Uit de Zonmonitor 2024 blijkt dat 75% van de Nederlanders huidkanker (zeer) ernstig vindt. Toch voelt slechts 34% zich persoonlijk kwetsbaar voor huidkanker. En hoewel 81% weet dat je elke twee uur moet smeren, doet slechts 20% dit ook daadwerkelijk. Bij ouders ligt dit iets hoger: 35% smeert zijn kind elke twee uur in.

 

 

1 op de 5 kinderen ernstig verbrand door de zon.

 
 
 

Kinderen lopen het grootste risico tijdens alledaagse zomerse activiteiten. Uit de Zonmonitor blijkt dat kinderen vooral verbranden:

 
  • Bij het zwembad (18%)
 
  • Op het strand (16%)
 
  • Tijdens buitenspelen (12%)
 
  •  Tijdens fietsen of wandelen (7%)
 
  • Tijdens buitensport (6%)

 

 

 

Opvallend is dat 18% van de ouders aangeeft dat hun kind afgelopen zomer ernstig is verbrand door de zon. "Dat is zorgwekkend," stelt Sven van Egmond, dermatoloog in opleiding en toezichthouder van het Nationaal Huidfonds. "Een eenmalige verbranding op jonge leeftijd verhoogt al het risico op melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker

 

 

Ouders motiveren:

Het Huidfonds benadrukt dat ouders een sleutelrol spelen. "Zonbescherming moet net zo vanzelfsprekend worden als het omdoen van een autogordel," zegt Christel von Reeken van het Huidfonds. "Zeker bij jonge kinderen, die vaak niet zelf aan zonbescherming denken, ligt de verantwoordelijkheid volledig bij ouders."

 

"Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ouders de dag bewust plannen, kinderen beter beschermd worden tegen de zon. Het Huidfonds wil de jeugd van nu beschermen tegen huidkanker later en roept ouders daarom op om zonbescherming onderdeel te maken van de dagelijkse routine: zet de Zonkracht-widget van voorkomhuidkanker.nl op het startscherm van je telefoon en check daar elke ochtend de zonkracht voor die dag. Pas het advies Weren, Kleren, Smeren toe. Zorg dat je kind goed voorbereid op pad gaat met bedekkende kleding, petje en zonnebril en zonnebrandcrème. Help elkaar als ouders door tips te delen en zonbescherming samen de norm te maken."

 

 

Wil je met een dermatoloog of expert over zonbescherming spreken? Laat het ons weten! Bijvoorbeeld:

 
  • Sven van Egmond, Dermatoloog in opleiding bij Erasmus Medisch Centrum en lid Raad van Toezicht van het Nationaal Huidfonds
 
  • Christel von Reeken, Programmamanager Preventie van het Nationaal Huidfonds
 
 
 
 

Onderzoeksverantwoording:

 
 

1. UM Adviesrapport Zonbescherming Ouders (2025)

 

Het adviesrapport is opgesteld door onderzoekers van de Universiteit Maastricht (CAPHRI – Department of Health Promotion) in april 2025. Het rapport combineert kwantitatieve analyses van twee datasets:
 

  •  Zonmonitor 2024: gericht op de gedragsdeterminanten bij ouders van kinderen in de leeftijdsgroepen 4–12 jaar (N=436) en 13–18 jaar (N=204).
 
  •  Longitudinaal vragenlijstonderzoek (2022): uitgevoerd onder ouders van kinderen van 4–12 jaar (N=670), met als doel het identificeren van sociaal-cognitieve determinanten van zonbeschermingsgedrag.
 

De analyses richten zich op de rol van factoren als risicoperceptie, eigen-effectiviteit, sociale normen en houding ten opzichte van zonbescherming. Daarnaast zijn wetenschappelijke literatuur en expertinterviews gebruikt om effectieve gedragsveranderingsmethodieken en strategieën voor ouderbetrokkenheid te formuleren.

 

 

2. Zonmonitor Nederland 2024:

De Zonmonitor is een representatief kwantitatief onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het Nationaal Huidfonds. Het veldwerk vond plaats in het najaar van 2024. In totaal vulden 2.524 Nederlanders een online vragenlijst in. De steekproef is representatief naar leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en regio. In het onderzoek zijn kennis, risicoperceptie en gedrag met betrekking tot zonbescherming in kaart gebracht, met extra aandacht voor specifieke doelgroepen, waaronder ouders van jonge kinderen. De resultaten worden gebruikt voor de evaluatie en doorontwikkeling van de landelijke campagne 'Voorkom Huidkanker', die het Huidfonds uitvoert in de periode 2023–2025 met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Beide onderzoeken zijn complementair: waar de Zonmonitor een brede maatschappelijke nulmeting vormt, biedt het UM-onderzoek verdiepende inzichten in gedragsmechanismen en aanknopingspunten voor interventies gericht op ouders.

 

 

Voor meer informatie, neem contact op met:

 

Chris Peters, Crisp PR & Communicatie

chris@crisppr.nl

06 39 411 265

 
 
 
 

Over het Nationaal Huidfonds:

Het Nationaal Huidfonds zet zich in om huidaandoeningen te verminderen en het leven met een huidaandoening te verbeteren. Om de explosieve groei van huidkanker in Nederland een halt toe te roepen voert zij namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de komende jaren eveneens een intensieve huidkankerpreventiecampagne (www.voorkomhuidkanker.nl). Het Nationaal Huidfonds werkt nauw samen met de NVDV (de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie). Op het gebied van huidkanker werkt het Nationaal Huidfonds samen met de kennisconsortia Zonkracht Actieplatform (RIVM-geleid) en de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland (geïnitieerd door IKNL/NVDV). Het Nationaal Huidfonds is een Erkend Goed Doel. 

 

 

Meer informatie op www.huidfonds.nl

 

 

 

Bron: www.alkmaarsdagblad.nl