Pip (23) kreeg kanker en vond troost bij vreemden op TikTok.
Auteur: Loïs Iglesias - nhnieuws.nl/nieuws
Terwijl ze een chemokuur onderging sloot Pip Doesburg (23) vriendschappen voor het leven. Niet in het ziekenhuis, maar via TikTok. De veelbesproken app bracht haar in contact met andere lotgenoten. "Het is zo fijn dat iemand met twee woorden weet wat je bedoelt", zegt de Beverwijkse.
Pip Doesburg
Foto: NH Media.
"Hoi Pip, ik heet ook Pip en we hebben dezelfde ziekte. Toevallig hè?" Dat berichtje kreeg Pip Doesburg (23) uit Beverwijk via TikTok, van een 13-jarige naamgenoot. Steun komt uit onverwachte hoek als Pip in juni 2024 ontdekt dat ze een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker heeft.
Opgezwollen buik:
Het begint met een knobbeltje in haar buik. "Ik weet het nog precies. Ik lag in bed. Het voelde als een pijnloos klompje cellen waar ik tegenaan kon drukken. Een week later zat het er nog, dus ben ik naar de dokter gegaan."
De huisarts voelt niks. Maar Pip komt niet voor ieder wissewasje. Dus volgt er een echo. "Het begon te trekken als ik lag. Maar wat het was, bleef nog onduidelijk." Bij de hematoloog volgen meer onderzoeken. Tijdens een afspraak ziet ze op het scherm hoe de arts 'zeer hoge prioriteit' aankruist. "Je schakelt dan een beetje uit. Je weet dat er iets is, maar je wilt geen overhaaste conclusies trekken."
Haar buik blijft zichtbaar opzwellen. "Ik leek wel zwanger". Dan hoort ze de woorden die ze niet wil horen. "Je hebt lymfeklierkanker."
Pip Doesburg in het ziekenhuis
Foto: NH Media.
OV missen:
Er volgt een slepende periode van wekelijkse ziekenhuisbezoeken, waarbij haar chemotasje wordt bijgevuld. Op TikTok begint ze video's te plaatsen over het ziekteproces, vooral voor bekenden - om te laten zien wat ze doormaakt. Maar al snel komt ze in een 'community' met andere jonge lotgenoten.
Ze pakt haar telefoon en speelt er eentje af. "Deze heeft dus bijna een miljoen weergaven, daardoor kreeg ik dus berichtjes van mensen van: 'Hey, ik heb dit ook.' Maar ik heb ook een TikTok waar ik zeg: 'Dingen waar jij nu over klaagt, maar die ik mis omdat ik ziek ben. Zoals een drukke sportschool'."
"Ik moest heel erg wennen aan het idee: nu ben ik ziek en nu ben ik een patiënt"
Pip Doesburg.
Naar eigen zeggen, was ze vroeger, best een zeur. "Ja, vooral met vriendinnen. Dit weer, dat weer. Dat is nu wel veranderd. Nu ben ik blij dat ik het red om met tegenwind te fietsen en niet omval van vermoeidheid. En dat ik weer met het OV kan. Weet je hoe afhankelijk en klein je wereld zonder wordt?"
Twee woorden nodig:
Met haar TikTok-contacten kan ze ventileren. Zonder energie te verliezen aan uitleggen hoe ze zich voelt. Ondanks de steun van vrienden en familie blijft het een eenzame strijd. "Het is zo fijn, dat iemand precies weet wat je doormaakt met enkel twee woorden."
Er ontstaan zelfs waardevolle vriendschappen. "Er is een jongen, waar ik nu echt bevriend mee ben. Op een gegeven moment liepen we gelijk met chemo's, dus dan appten we: 'Hey pff, ik ben echt helemaal niks waard'. En dat is dan genoeg."
"Als dit voorbij is, is het leven alleen maar mooier"
Pip Doesburg.
Pip praat makkelijk over haar ziekte. "Ik ben een flapuit hoor." Ze laat de toenmalige scans zien, waarop zichtbaar is hoe een groot deel van de foto wit kleurt van de kanker. "Ik moest heel erg wennen aan het idee: nu ben ik ziek en nu ben ik een patiënt. Dat is gek, als je twee weken daarvoor nog lachend op je werk stond."
Alleen maar mooier:
Toch was de boosheid op haar lichaam kortstondig. "Ik keek naar TedTalks van mensen die kanker hadden gehad. En toen dacht ik ook: als dit voorbij is, is het leven alleen maar mooier, want dan ga ik dingen waarderen die ik eerst niet zag."
Nu ze sinds januari kankervrij is verklaard, haar haar langzaam weer teruggroeit en ze weer leuke dingen kan doen - zoals dit weekend naar een festival - durft ze iets opmerkelijks te zeggen: "Als dit me de rest van m’n leven bespaard blijft, dan is het eigenlijk wel mooi dat ik nu de rest van m’n leven kan relativeren."
Op TikTok is ze momenteel minder actief. "Ik deed het ook voor de afleiding en heb nu toch minder content. Wel haalde ik met de KWF collecteweek 4500 euro op met online collecteren.” Van de 13-jarige Pip kreeg ze deze week nog een berichtje: 'Hey Pip, ik word beter. De bestraling heeft geholpen en de tumor sterft af'."
Bron: www.nhnieuws.nl