Poep-taboe

25-06-2014 20:58


Foto Linda
     Linda Wanders Arts-onderzoeker maag- darm- en leverziekten.


Poepen. Het is nog steeds een taboe. De meeste mensen zijn opgevoed met het idee dat ontlasting vies is en dat je daar niet over hoort te praten. Ik zal zeker niet tegenspreken dat ontlasting vies is, maar het is iets waar je juist wel over zou moeten praten!

Ontlasting is vaak een reflectie van de gezondheid van uw lichaam. Als uw ontlastingspatroon geleidelijk aan of acuut anders is geworden dan normaal, kan dit een symptoom zijn van een ziekte.

Maar eerst: wat is eigenlijk normaal? Normaal varieert van één tot drie keer per dag. De frequentie, vorm, geur en kleur van uw ontlasting is afhankelijk van wat u eet.

Maar wat is niet normaal dan? Zeer moeizame ontlasting waarbij u veel moet persen. Meestal is dit een teken van obstipatie (verstopping). De Gouden Drie: vezels, vocht en beweging, zouden obstipatie tegen moeten gaan. Als obstipatie geleidelijk aan ontstaat zonder veranderd dieet, met daarbij ook nog gewichtsverlies dan kan dit ook een teken zijn van een ernstigere aandoening, bijvoorbeeld darmkanker. Naast obstipatie zijn er ook andere alarmsymptomen die kunnen duiden op darmkanker, zoals bijvoorbeeld bloed bij de ontlasting. Darmkanker is nog steeds een ziekte die onderschat wordt door veel Nederlanders

(kijk ook op : https://www.darmgezondheid.nl/consumenten/nieuws/actueel-nieuws/risico-op-darmkanker-onderschat.html).

Omdat het risico op darmkanker toch aanzienlijk is, met name op oudere leeftijd, is de Nederlandse overheid begin dit jaar gestart met een bevolkingsonderzoek. Darmkanker ontwikkelt zich meestal langzaam, dus vaak worden tijdens het bevolkingsonderzoek voorlopers van darmkanker gevonden en kan darmkanker in veel gevallen worden voorkomen.

Bloed bij de ontlasting en gewichtsverlies kan ook andere oorzaken hebben. Met name op jongere leeftijd kan dit een aanwijzing zijn voor een ontsteking aan de darm. Vaak gaat dit ook gepaard met diarree. Dit kan een eenmalige ontsteking zijn, maar ook een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Omdat de symptomen vaak niet direct duidelijk zijn, lopen mensen soms lang rond voordat de diagnose wordt gesteld.

Dit zijn een aantal voorbeelden van ziekten die niet tijdig aan het licht komen omdat men niet graag over ontlasting praat. Kortom, het is geen lunch-onderwerp, maar het mag zeker geen taboe zijn.


Bron:  Darmgezondheid.nl