Project veerkracht: sporten en bewegen met uitgezaaide borstkanker.

28-04-2017 17:59

Dat sporten en bewegen voor kankerpatiënten belangrijk is wordt steeds meer onderkend. In veel ziekenhuizen en eerstelijns fysiotherapiepraktijken worden beweegprogramma's aangeboden om de conditie te verbeteren en de spieren te versterken. Maar die programma's zijn bedoeld voor kankerpatiënten met een gunstige prognose.


Daar komt binnenkort verandering in. Het Antoni van Leeuwenhoek en VUmc ontwikkelen een fysiotherapeutisch ondersteund beweegprogramma op maat voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker. Het programma spitst zich toe op het bevorderen en behoud van fysieke fitheid en welzijn met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Naast persoonlijke begeleiding door een geschoolde Onconet fysiotherapeut (www.onconet.nu ) kan ook gebruik gemaakt worden van begeleiding op afstand (E-health). Het project is gestart in september 2015, na toekenning van een subsidie van Pink Ribbon en eindigt in 2018.


Inmiddels is het project zover dat er binnenkort gestart kan worden om ervaringen op te doen met het ontwikkelde programma. Dit zal in onderzoeksverband gedaan worden vanuit verschillende ziekenhuizen: AvL, VUmc en Amstelland. Daarnaast zullen ook het Spaarne Gasthuis en de Noordwest Ziekenhuisgroep betrokken worden.


Als alles naar verwachting verloopt komt in de loop van 2018 deze beweeginterventie voor iedereen beschikbaar.


Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderzoekers van dit project; Marieke ten Tusscher (m.t.tusscher@nki.nl ) of Wim Groen (w.groen@nki.nl ).
Bron: www.borstkanker.nl