Psycholoog: veel mensen worstelen met gevolgen na kanker.

27-07-2025 16:18

 

 

Auteur: Sanne Eijkelestam - rtvutrecht.nl/nieuws

 

 

Pixabay.

 

 

 

 

 

Bilthoven - De kankerbehandeling is klaar, en je wordt beter verklaard. Maar toch voel je je nog moe en angstig. Dat gebeurt vaak bij ex-kankerpatiënten, zegt onderzoeker en psycholoog Marije van der Lee. Hoe komt dat? In haar laatst uitgekomen boek De psychologische impact van kanker legt ze het uit.


Mensen met kanker ondergaan vaak langdurige en intensieve behandelingen, zegt Van der Lee, die bij het expertisecentrum Helen Dowling Instituut in Bilthoven werkt. Daar biedt ze psychologische hulp aan (ex)-patiënten en familieleden.


Tijdens dat traject is er vaak geen tijd om stil te staan bij alle gevolgen, zegt Van der Lee. Eenmaal beter, komt ineens het besef dat ze echt ziek zijn geweest en wat hen allemaal is overkomen. Dat terwijl mensen het liefst weer de oude willen zijn en vergeten dat het is gebeurd. En ook de omgeving verwacht misschien wel dat het nu 'klaar is', zegt de psycholoog.

 

Concentratieproblemen en vermoeidheid:

Maar het verwerkingsproces bij de ex-patiënt zelf begint dan pas, benadrukt Van der Lee. Zij ervaren vaak klachten als concentratieproblemen, vermoeidheid en een verloren gevoel. Mede daardoor hebben ze een verhoogde kans op een psychologische stoornis zoals een depressie of posttraumatische stressstoornis.

 

Met haar boek wil ze meegeven dat het normaal is om met de gevolgen te worstelen. Ook hoopt ze dat mensen zichzelf de tijd geven om rustig te herstellen.

 

Het is heel belangrijk om aan die emoties toe te geven, want als je dat niet doet kun je vastlopen, legt Van der Lee uit. Dat ziet ze regelmatig in haar werk. "Soms denken ze echt: als ik begin te huilen dan ga ik nooit meer stoppen. Dus blijven ze ertegen vechten. Daar lopen ze dan in vast." Met die mensen zoekt ze naar een manier om de emoties toch te ervaren.


Ook helpt ze mensen die hun leven anders moeten inrichten. Zo begeleidde ze eens een juf die na de ziekte haar werk niet meer kon doen. "Zij stond met hart en ziel voor de klas, ze vond dat zo fantastisch." Maar na de intensieve behandelingen lukte het niet meer al die prikkels te verwerken. Haar hielp ze om te zoeken naar wat ze zo leuk aan haar baan vond en hoe ze dat op een andere manier kon vinden.


Tot slot is steun uit de omgeving ontzettend belangrijk, zegt Van der Lee. Omdat zij de worsteling van ex-patiënten niet altijd begrijpen raken mensen nog al eens vrienden en familie kwijt. Met haar boek hoopt de psycholoog bij te dragen aan meer begrip.

 

 

Bron: www.rtvutrecht.nl