Risicofactoren van schaamlipkanker.

22-01-2014 19:27
 

 

Een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor schaamlipkanker (vulvakanker) is niet bekend. Wel zijn er factoren bekend die het risico op het ontstaan van vulvakanker iets vergroten.


Voortdurende irritatie van de vulva

Deze irritatie kan voorkomen bij chronische huidafwijkingen van de vulva, zoals lichen sclerosis. De oorzaak van deze aandoening is niet bekend.


Humaan papillovirus (HPV)

Ook een infectie met een humaan papillomavirus (HPV) kan bijdragen aan het onstaan van vulvakanker. Er bestaan ongeveer 100 typen van het humaan papillomavirus. HPV’s kunnen via geslachtsgemeenschap  worden overgebracht. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt ooit tijdens haar seksueel actieve leven een HPV-infectie.

Meestal ruimt het lichaam dit soort virussen op. Maar soms ontsnapt het virus hieraan. En kan het de cellen van de vulva veranderen. Bij enkele vrouwen leidt dit tot vulvakanker.

Het risico op besmetting met een HPV is groter naarmate u en/of uw partner meer wisselende seksuele contacten heeft of heeft gehad. Dat betekent niet dat als een vrouw vulvakanker heeft, zij en/of haar partner ‘dus’ meer wisselende contacten hebben of hebben gehad. HPV speelt maar bij ongeveer 30% van de vulvatumoren een rol.


Roken

Vulvakanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Roken beinvloedt het afweersysteem. Hierdoor kan het lichaam meer moeite kan hebben om HPV op te ruimen.

Meestal is een combinatie van een aantal van deze risicofactoren nodig voor het ontstaan van vulvakanker.

Kennis over risicofactoren is gebaseerd op onderzoek onder een grote groep vrouwen met vulvakanker. Bij een individuele vrouw is nooit precies te zeggen waardoor zij deze soort kanker heeft gekregen.

Vullvakanker is niet erfelijk.


 

Bron:   www.kanker.nl