‘Roken in de vrije lucht verbieden? Ik vind het bijzonder betuttelend’.

03-02-2020 19:00


Auteur: Bernadette Keizer - ad.nl/amersfoortBernadette Keizer, columnist.

Foto: AD.
COLUMN' Vind je het erg als ik rook', vraagt ze. Ik hoor de teer op haar stembanden. ,,Eigenlijk wel'', zeg ik nors.

Er zijn dingen waarvan ik me afvraag waarom mensen het doen: uit een vliegtuig springen, sprinkhanen eten en roken. Goed, je kijkt dan ook naar iemand die als 8-jarige altijd een astmapuffertje op zak had. Bij elke rookpluim die ik inademde, stond mijn luchtpijp in brand.

Hoewel ik inmiddels over de ergste klachten ben heen gegroeid, hoest ik nog steeds luidkeels als er een roker naast me staat. Alsof zijn longen die van mij zijn.

Maar dat zijn ze niet. Als vrienden een sigaret opsteken, zet ik een stap opzij. Hoe graag ik ze ook wil zeggen dat er zestig kankerverwekkende stoffen in zitten, hun tanden geel worden en hun stembanden klinken als een ouwe dieselmotor, ik doe het niet.


Als het aan politieke partij Denk ligt, mag er binnenkort niet meer gerookt worden op het stationsplein en in bushokjes. Een nodige maatregel in de strijd tegen de sigaret. Opgeluchte lucht vult mijn longen, maar scepsis mijn brein.


Is dit echt nodig?


In het boek De Meeste Mensen Deugen schrijft Rutger Bregman over de goedheid van de mens. Niet met een roze bril op, maar met de wetenschap aan zijn zijde. Zodra het enige laagje beschaving loslaat, zouden mensen veranderen in agressievelingen in een bedriegende, bedreigende en moordende samenleving. Maar als je voorbij de negatieve berichtgeving kijkt, blijkt: de mens is van nature best een fatsoenlijk wezen.


Maar met een verbod heb je in ieder geval altijd de mogelijkheid om een roker aan te spreken op zijn of haar gedrag, zei fractievoorzitter van Denk Tahsin Bülbül. Als we geloven dat de meeste mensen niet deugen, gaan we elkaar zo behandelen. Dan halen we het slechtste in elkaar naar boven. Er is altijd een kader om op terug te grijpen, namelijk wederzijds respect.


Dat je iemand gaat verbieden om op een open plein, lees: in de vrije lucht te roken, vind ik bijzonder betuttelend. En als het regent en ik sta in een bushokje, dan hoop ik dat de mevrouw naast me even kan wachten met paffen, omdat ze weet dat ik er waarschijnlijk last van zal hebben. Door dit soort regels in te stellen zeg je eigenlijk: onze mensen deugen niet. Die houding is schadelijker dan een sigaret.
Bron: www.ad.nl