Ronald McDonald Huizen / Algemene Info.

10-02-2014 20:38
 

 


Wat we doen:

Een ziek kind kán niet zonder zijn ouders. Als je kind ziek is, wil je als ouders zo dicht mogelijk in de buurt zijn. En als het een handicap heeft, wil je dat het zoveel mogelijk dezelfde dingen kan doen als zijn of haar leeftijdgenootjes. Al ruim dertig jaar helpt het Ronald McDonald Kinderfonds zieke of gehandicapte kinderen en hun familie in Nederland.


Je ouders altijd dichtbij:

Als je ziek bent, wil je je ouders het liefst zo dicht mogelijk bij je hebben. En natuurlijk wilt u als ouder uw zieke kindje geen minuut alleen laten. Dankzij Ronald McDonald Huizen zijn ouders altijd binnen een paar minuten bij hun kind in het ziekenhuis. Een veilig gevoel. Ook broertjes en zusjes zijn welkom in een Ronald McDonald Huis.


Gezinnen die logeren in een van de Ronald McDonald Huizen voelen zich er al gauw thuis. Even ontspannen voor de tv of in een gemakkelijke stoel, koken, slapen, lezen. Het is eigenlijk net als thuis. Naast een eigen kamer kan het gezin gebruikmaken van een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. En in veel gevallen zelfs van een tuin. Het Ronald McDonald Huis is veel meer dan een dak boven het hoofd. Ouders in het Huis ondervinden vaak veel steun aan elkaar.

Hoe werkt een Ronald McDonald Huis?

Net als thuis zorgen ouders voor het eigen gezin. Ze doen hun eigen boodschappen, koken zelf en houden hun eigen kamer schoon. Het Huis wordt geleid door een klein managementteam, de enige betaalde krachten van het Ronald McDonald Huis. Daarnaast zorgt een grote groep vrijwilligers voor het reilen en zeilen van het Huis. Zij ontvangen de ouders, bieden een luisterend oor en zorgen ervoor dat het Huis schoon en gezellig is. De vrijwilligers zijn zeven dagen per week, 365 dagen per jaar aanwezig. Zonder hun inzet zouden de Ronald McDonald Huizen niet kunnen bestaan.   

Waar zijn de Ronald McDonald Huizen?

In Nederland zijn vijftien Ronald McDonald Huizen. Ze staan bij alle academische ziekenhuizen, een aantal streekziekenhuizen met een bovenregionale functie, bij een revalidatiecentrum en een jeugdpsychiatrische instelling.

Jaarlijks maken de Ronald McDonald Huizen 65.000 overnachtingen voor 4.600 gezinnen mogelijk (cijfers 2011)


Even vergeten dat je ziek bent:

Als je de hele dag in het ziekenhuis bent komen de witte muren al gauw op je af. Dan is het fijn dat je je even kunt terugtrekken. Dat kan in de Ronald McDonald Huiskamers die op of vlakbij de kinderafdeling gelegen zijn. De naam zegt hel al: Huiskamer, met een huiselijke inrichting en een warme sfeer. In een Ronald McDonald Huiskamer zijn gezinnen even weg van de ziekenhuiskamer, witte gangen en ongezellige wachtruimtes.

     

Hier kunnen zieke kinderen even vergeten dat ze ziek zijn. Ouders, broertjes en zusjes vinden er een plek om te ontspannen of te spelen. Ze verblijven er bijvoorbeeld tussen behandelingen of onderzoeken door.

Waar zijn de Ronald McDonald Huiskamers?

In negen ziekenhuizen in Nederland zijn er Ronald McDonald Huiskamers. Omdat er in meer ziekenhuizen behoefte blijkt aan een Ronald McDonald Huiskamer, vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheden voor nieuwe Huiskamers.

Jaarlijks tellen de Ronald McDonald Huiskamers circa 150.000 bezoekers (cijfers 2011).


Onbeperkt vakantie vieren:

Als je gehandicapt bent, wil je dezelfde dingen doen als andere kinderen. Voor gezinnen met een gehandicapt kind is vakantie niet altijd vanzelfsprekend. Zij hebben een aangepast appartement nodig, dat ruim en rolstoeltoegankelijk is en voorzien van bijvoorbeeld een hoog-laagbed, tillift en een douchestoel. In de Ronald McDonald vakantieverblijven kunnen ook deze gezinnen genieten van een onbezorgde vakantie tegen een laagdrempelige prijs.

        

Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft verspreid over het land vier vakantieverblijven: de sprookjesachtige Ronald McDonald Kindervallei in Valkenburg a/d Geul, de Ronald McDonald Hoeve in het Friese Beetsterzwaag en vakantie vieren is ook mogelijk in Ronald McDonald Huizen Arnhem en Barendrecht.

De Ronald McDonald Vakantieverblijven verzorgen meer dan 3.300 vakantieovernachtingen per jaar (cijfers 2011).


 

In het Ronald McDonald Centre doet iedereen mee!      

Sport is niet leuk als je alleen maar langs de zijlijn zit. Helaas is dit maar al te vaak het lot van kinderen met een beperking. In het Ronald McDonald Centre doet iedereen mee. In dit unieke en volledig aangepaste sportcentrum kunnen kinderen eindeloos sporten. Voetbal, zwemmen, fitness en judo zijn maar enkele van de sporten die hier mogelijk zijn.


Dankzij innovatieve voorzieningen worden kinderen en jongeren uitgedaagd om te bewegen. Aan alles is gedacht. Van een tillift die reikt van de kleedkamer tot het zwembad tot aan een lift waar een heel team rolstoelbasketballers tegelijk in kan. In het Ronald McDonald Centre in Amsterdam-Noord is álles mogelijk.


Wekelijks sporten er in het Ronald McDonald Centre ongeveer duizend kinderen (cijfers 2011).