Ruim twee miljoen euro voor kankeronderzoek.
Auteur: Redactie - amazingerasmusmc.nl
KWF Kankerbestrijding kent ruim 2,2 miljoen euro toe aan drie onderzoeken van het Erasmus MC. De toekenning maakt onderzoek mogelijk naar de agressie van hersentumoren, een nieuwe therapie voor kwaadaardige hersenvliestumoren en een chemopomp bij patiënten met galwegkanker in de lever die niet te opereren is.
Hoogleraar Pim French gaat aan de slag met de vraag: maakt de behandeling een hersentumor daadwerkelijk agressiever? De behandeling van zogeheten gliomen bestaat meestal uit een combinatie van chemotherapie met temozolomide en radiotherapie. Uit verschillende studies blijkt dat zowel temozolomide als radiotherapie specifieke DNA-schade kan veroorzaken die leidt tot agressievere tumoren. Hierdoor zijn patiënten en artsen terughoudender geworden in het gebruik van vooral temozolomide, ondanks de bewezen voordelen.
Deze terughoudendheid vergroot het risico dat patiënten niet de optimale behandeling krijgen. French en zijn collega’s willen deze ogenschijnlijke paradox tussen het overlevingsvoordeel van de behandeling en de toename in agressie verklaren.
Kwaadaardige hersenvliestumoren:

Daarom onderzoekt Veldhuijzen van Zanten een nieuwe vorm van radionuclidentherapie. Hierbij wordt een krachtige radioactieve stof via de bloedvaten direct naar de tumor geleid. Deze methode heeft twee belangrijke voordelen: een hoge precisie, waardoor gezond weefsel zoveel mogelijk wordt gespaard, en een sterk effect op tumorcellen.
Dit project wordt ook mogelijk gemaakt door financieringspartner Alpe d’HuZes.
Inoperabele galwegkanker:

Een mogelijke oplossing is ‘Hepatic arterial infusion pump’-chemotherapie, ook wel chemotherapie via een chemopomp of HAIP. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat HAIP effectiever lijkt te zijn dan reguliere chemotherapie, waarschijnlijk door afname van de grootte van de tumor. Voor het onderzoek van Groot Koerkamp krijgen patiënten een HAIP bij galwegkanker in de lever als toevoeging op reguliere chemotherapie.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financieringspartner Alpe d’HuZes.
Kankeronderzoek in heel Nederland:
In totaal investeert KWF Kankerbestrijding deze ronde 17,8 miljoen euro in kankeronderzoek door heel Nederland.
Bron: www.amazingerasmusmc.nl