Screening longkanker dichterbij.

08-02-2017 00:00


Screening longkanker dichterbij   

             

Enkele honderdduizenden Nederlanders met een hoog risico screenen op longkanker leidt mogelijk tot 1.400 minder sterfgevallen per jaar. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC op basis van een studie in Canada, waarover zij deze week publiceren.


Gezondheidszorginstellingen:

Rotterdamse wetenschappers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg bekeken in opdracht van gezondheidszorginstellingen en het ministerie van Ontario in Canada of een jaarlijks bevolkingsonderzoek kosteneffectief is. In Ontario, dat een kwart minder inwoners heeft dan Nederland, blijkt dit inderdaad het geval te zijn.


Roken:

Belangrijke voorwaarde voor de screening is dat er strenge selectiecriteria worden aangehouden om te bepalen wie voldoende hoog risico op longkanker hebben om in aanmerking te komen voor screening. Onderzoeker Kevin ten Haaf: "Het gaat om personen die gedurende 40 jaar gemiddeld een pakje per dag gerookt hebben, die in de laatste tien jaar gestopt zijn of nog roken en tussen de 55 en 75 jaar oud zijn."


Vertaling:

Prof. Harry de Koning, hoogleraar screening en evaluatie, die de leiding heeft over het onderzoek: "Voor Nederland zou dat mogelijk voor 800.000 personen gelden. Met een simpele vertaling van de resultaten naar de Nederlandse situatie praten we over minstens 1.400 vermijdbare sterfgevallen per jaar op den duur."
Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/screening-longkanker-dichterbij/