Seksualiteit.

25-01-2014 19:44
 

 

Kanker en seksualiteit, dat is op het eerste gezicht misschien een wat merkwaardige combinatie. Immers, bij seksualiteit denken we aan plezier en ontspanning, terwijl kanker het tegenovergestelde beeld oproept. Bovendien, als je kanker hebt, heb je wel iets anders aan je hoofd dan seks, denkt u misschien. Dat is zeker zo wanneer u net weet dat u kanker heeft of als u een behandeling ondergaat.


Verder zijn er de zichtbare, lichamelijke gevolgen van de zaadbalkanker en de behandeling. Het gemis van een zaadbal betekent voor veel mannen een aantasting van hun ‘zelfbeeld’: zij schamen zich voor hun lichaam. Bovendien zijn er vaak ook onzichtbare gevolgen van de zaadbalkanker, zoals vermoeidheid.


Andere klachten die kunnen voorkomen, zijn:

  • minder behoefte aan seks
  • minder gevoelens van opwinding en/of een verminderde erectie
  • minder hevige orgasmen
  • verminderde zaadlozingen of het geheel verdwijnen van zaadlozingen (‘droog orgasme’)
  • ontevredenheid over het seksuele leven. Het ligt voor de hand dat de zin in seks hierdoor kan veranderen.

 


Anders vrijen:

Maar na verloop van tijd hoort seksualiteit er vaak weer bij. Het kan dan tijd kosten voor er ook weer seksueel contact is. Als er beperkingen op seksueel gebied zijn gekomen, moet ook je partner zich aanpassen. Je relatie kan hierdoor onder druk komen te staan. Al is het soms moeilijk om er woorden voor te vinden, toch kan het helpen om elkaar te vertellen waar je op dat moment behoefte aan heeft en waarover je jezelf onzeker voelt. Zo schep je een sfeer van vertrouwen, waarin jullie samen kunnen zoeken naar nieuwe mogelijkheden.


Wanneer je een nieuwe, intieme relatie wilt aangaan, kan dat door de zaadbalkanker en de behandeling minder vanzelfsprekend zijn. Vooral als er sprake is van veranderingen in het uiterlijk kan contact maken moeilijk zijn. Maar ook door minder direct zichtbare veranderingen kan er schroom zijn om aan een nieuwe relatie te beginnen. Want wanneer vertel je dat je kanker hebt of hebt gehad? Wanneer geef je jezelf letterlijk en figuurlijk bloot? Een kwestie van aftasten en zoeken naar een geschikt moment.

Seksuele veranderingen en problemen kunnen zo ingrijpend zijn, dat je niet zonder advies en steun van anderen kunt. Al naar gelang de aard en de ernst van de problemen kan je hulp vragen aan lotgenoten, je arts of een seksuoloog. Vaak moet je hier zélf over beginnen. Ook al moet je misschien over een drempel heen, vraag tijdig om hulp als je er zelf niet uit komt.


 

Bron:   www.zaadbalkanker.nl