'Sjoerd liet niemand die hem kende onberoerd’

16-05-2020 16:57


Auteur: Joep Trommelen - ad.nl/waalwijk.



Joep Trommelen

Joep Trommelen.

Foto: Marc Bolsius.




WAALWIJK - Kanker heeft Sjoerd van Heesch weggerukt. Dinsdag was de uitvaart. In kleine kring. Als dat weer mag, komt er een grote bijeenkomst om hem te eren. Want deze VN-ambassadeur voor de Rechten van Personen met een Handicap liet niemand die hem kende onberoerd. 

Tot in Den Haag. Zo kreeg hij vlak voor zijn dood nog een handgeschreven brief van minister Hugo de Jonge. Die sprak Sjoerd vier maanden terug. Sjoerd heeft op zijn laatste dag nog filmpjes afgemaakt waarin hij zijn boodschap over het voetlicht brengt. Te vinden op Youtube, Facebook en de site van de Stichting Samen Top, waar hij voor werkte. 


Toilet openbaar maken: 

Ik had nog graag gezien hoe Sjoerd in het Waalwijkse winkeliers zou gaan vragen hun toilet openbaar te maken, iets waar de gemeente hem voor wilde inschakelen. Helaas, dat zal nu iemand anders moeten gaan doen. Sjoerd was apetrots toen hij op zijn ziekbed de gemeentelijke erepenning mocht ontvangen.



Sjoerd was apetrots toen hij op zijn ziekbed de gemeente­lij­ke erepenning mocht ontvangen

Joep Trommelen, Columnist.



Samen Top en Sjoerds familie hebben de Sjoerd Foundation opgericht. Daar kan iedereen geld doneren die Sjoerds werk graag door ziet gaan. De stichting gaat zorgen dat de VN-ambassadeurs in heel Nederland podia krijgen. Sjoerd wilde mensen immers verbinden. 'Hij pleitte voor een inclusieve maatschappij. Met humor, warmte en begrip, want zo was Sjoerd', zegt Judit Baijens, directeur van Samen Top. 'De Sjoerd Foundation wil alle andere Sjoerds in staat stellen hun verhaal te blijven vertellen.'


Tientje storten:

De dag na de uitvaart, met een mooie, kleine bijeenkomst in de tuin van het ouderlijk huis in Dongen, sprak ik zus Sjoukje. 'Het was Sjoerds levenswerk om de maatschappij inclusiever te maken. Als VN-ambassadeur zat hij helemaal in zijn rol. Dat is de erfenis die hij nalaat en die wij graag koesteren. Daar komen we later nog graag eens op terug met alle vrienden die Sjoerd een warm hart toedragen.'


Ik ga daarom zo een tientje storten op NL89RABO 0184573157.



DONGEN, WAALWIJK, Pix4Profs / Jan Stads.
Sjoerd van Heesch krijgt in Coronasfeer de Erespeld van de Gemeente Waalwijk. Wethoudster Dilek Odabasi sprak hem vanuit de deur op gepaste afstand toe. Dit nadat zijn zusje de speld opspelde en Dilek voor het gesloten raam de oorkonde toonde.

DONGEN, WAALWIJK, Pix4Profs / Jan Stads. Sjoerd van Heesch krijgt in Coronasfeer de Erespeld van de Gemeente Waalwijk. Wethoudster Dilek Odabasi sprak hem vanuit de deur op gepaste afstand toe. Dit nadat zijn zusje de speld opspelde en Dilek voor het gesloten raam de oorkonde toonde.

Pix4Profs/Jan Stads.



Bron: www.ad.nl