Snoeiafval taxushaag in trek als medicijn tegen kanker.

27-06-2014 13:28

Auteur: Jitske-Sophie Venema.
 

70 plaatsen zamelen groen in voor chemotherapie:

Nederlandse gemeenten gaan ons tuinafval verzamelen om er een kankermedicijn van te maken. Het gaat om snoeiafval van de taxusheg, die in bijna elke Nederlandse tuin aanwezig is. Voor één sessie chemotherapie is 1 kubieke meter jonge twijgjes nodig.

 
Er zijn heel veel naalden nodig om een heel klein beetje werkzame stof te krijgen.

Internist-oncoloog Jan Schellens:

Vanaf vandaag doen 70 dorpen en steden naar Belgisch voorbeeld mee aan de actie 'Vergroot de hoop'. Het afval kan in speciaal geplaatste bakken worden gegooid, waarna het in België wordt gedroogd en verscheept naar farmaceutische bedrijven in China.
50 procent van de bij chemotherapie gebruikte medicatie is gemaakt van een stofje uit de takjes van de gewone taxus. Voorheen werd hiervoor de schors van de Taxus brevifolia gebruikt, een zeldzame Noord-Amerikaanse boom. De behandeling van één patiënt kostte minimaal drie bomen. Onderzoekers ontdekten later een betere oplossing: de Europese Taxus baccata, die in veel voortuinen staat.
Volgens hoogleraar Jan Schellens, internist-oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek, wordt het stofje baccatine 3 uit de naalden van deze conifeer gehaald. Farmaceuten zetten dit via een chemisch procedé om in de stof docetaxel, dat de deling van kankercellen remt.

Heel veel afval nodig:

Volgens Vergroot de Hoop levert 30 meter heg 1 kubieke meter jong snoeisel op, wat 18 gram werkzame stof oplevert. Dat is genoeg voor één sessie chemotherapie. Internist-oncoloog Schellens vraagt zich daarom af of de inzamelingsactie wel de moeite waard is. 'Er zijn heel veel naalden nodig om een heel klein beetje werkzame stof te krijgen.' Vorig jaar werd in 400 Belgische gemeentes 7400 kubieke meter taxussnoeisel ingezameld.
Alleen het 1-jarig snoeisel bevat de stof baccatine 3, daarom kunnen alleen jonge takken worden ingeleverd. Ook moeten de naalden schoon zijn. Snoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen is waardeloos.
Hoveniers van Stolk Medicinal Plants in Bergeijk snoeien al 10 jaar taxussen voor de farmacie. Frank Kleintjes, coördinator inzameling taxussnoeisel: 'Sinds ik het snoeisel inzamel, snap ik waarom chemotherapie zo duur is. Het snoeien kost veel mankracht en uren en het levert maar een paar milligram op.'


Bron:  AD.