Supervrucht jambolan remt ontwikkeling en groei van borstkanker.

31-07-2016 18:53

Auteur: joyvanzetten van de Nationale Zorgcuorant.De Indiase vrucht Jambolan kunnen we eerdaags bijschrijven in het rijtje van gezonde superfoods. Tenminste, dat kunnen we nagenoeg opmaken uit een studie die gedaan is door Amerikaanse wetenschappers van het vooraanstaande JG Brown Cancer Center, welke verbonden is aan de Universiteit van Louisville. Dr. Farrukh Aqil was de onderzoeksleider van de wetenschappelijke studie die de rol en eventuele werkzaamheid van jambolan tegen hormoon-gereguleerde borstkanker inzichtelijk moest maken. De uitkomst van het onderzoek was meer dan bemoedigend, indien we de conclusies van Dr. Aqil en z'n team mogen geloven. De bevindingen werden gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Molecular Nutrition & Food.Jambolan is een kleine donkerpaarse vrucht die groeit aan bomen welke tot wel 30 meter hoog kunnen groeien. De boom is lid van de zogenaamde mirtefamilie (Myrtaceae). Dat betreft een familie van tweezaadlobbige planten. Bekendere boom en struik-varianten uit die familie zijn de eucalyptus, mirte en de zogenaamde 'rode lampenpoetser'. Een heel bekend product uit die familie is de bij ons welbekende kruidnagel. 


De Amerikaanse onderzoekers legden hun focus  op de rol van de in jambolan aanwezige anthocyanen -een plantaardige kleurstof en met sterke anti-oxidant eigenschappen - en hun rol tegen hormonaal geregelde borstkanker. Ze wilden onderzoeken of de vrucht de betreffende kankervorm wellicht kon remmen. Het onderzoek was uiterst goed opgezet. Zo werden de jambolan vruchten die zijn gebruikt, met de hand geplukt in de tuin van het Indiase Nationale Instituut voor Educatie en Onderzoek, in de stad Nagar. 


Gedurende het onderzoek kregen ratten dagelijks voeding met daaraan toegevoegd het 'vrouwelijke' hormoon estradiol (17β-estradiol). Na 84 dagen met dagelijkse toediening van estradiol, werden de eerste tumoren duidelijk voelbaar. In de groep van ratten die naast dagelijks estradiol ook jambolan kregen toegedient, bleek de tumor-groei slechts ca. 50% te zijn ten opzichte van de groep ratten die enkel estradiol kregen toegedient. 


De onderzoekers stelden dat een dagelijkse toediening van 5% jambolan-poeder goed werd getolereerd. Verder gaven de onderzoekers aan dat in vergelijking tot een behandeling met bosbessen, welke eveneens hoge concentraties aan anthocyanen bevatten, jambolan betere werkzaamheid te zien gaf qua anti-tumor werking. Tot slot concludeerden de onderzoekers dat hun onderzoek bevestigde dat jambolan niet giftig is en een mogelijke belofte is qua preventie en behandeling van borstkanker.Bron: www.denationalezorgcourant.nl