Symptomen.

25-01-2014 19:17
 

 

Meestal ontdekken mannen bij wie zaadbalkanker wordt vastgesteld zelf veranderingen aan een zaadbal. Soms bestaat dit uit een toename in grootte van de zaadbal, soms uit een (of meerdere) knobbel(s) in de zaadbal. Heel soms is er sprake van een duidelijk scherpe pijn in de aangedane bal. 


Symptomen die daarnaast kunnen wijzen op zaadbalkanker:

  • een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf;
  • vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;
  • afnemend libido.


 

Bij sommige mannen wordt zaadbalkanker vastgesteld vanwege klachten-gevende uitzaaiingen, gedacht moet worden aan buik- of rugpijn. Ook kan er sprake zijn van een zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel, met of zonder pijn


Of als het om uitzaaiingen in de longen gaat:

  • kortademigheid;
  • borstpijn;
  • hoesten en bloed opspugen.


Vroege ontdekking en tijdige behandeling van zaadbalkanker is erg belangrijk. In principe geldt dat hoe kleiner de tumor is bij ontdekking, des te gunstiger de vooruitzichten zijn. Als je met één of meerdere klachten naar je huisarts gaat, zal hij een algemeen lichamelijk onderzoek  (diagnose) doen.

Als de huisarts de klachten en lichamelijke veranderingen verdacht vindt, zal hij je doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog zal het lichamelijk onderzoek herhalen en bij verdenking van zaadbalkanker vermoedelijk als eerste overgaan tot het laten maken van een echo en het doen van bloedonderzoek (diagnose).


 

Bron:   www.zaadbalkanker.nl