Symptomen bij borstkanker.

22-01-2014 19:04
 

 Bepaalde veranderingen in de borst kúnnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een ‘knobbeltje’.Knobbeltje

Bij een knobbeltje gaat het om een verdikking in de borst die anders aanvoelt dan de bobbeligheid die u normaal kunt opmerken.

Knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel. Soms is het kogelrond en glijdt het onder de vingers weg als een knikker. Soms voelt het als een verdikte schijf of een strengetje achter de tepel. Meestal doen knobbeltjes geen pijn.

Andere afwijkingen kunnen zijn:
 

  • Deukjes of kuiltjes in de huid.
  • Een sinds kort ingetrokken tepel.
  • Een verandering van de tepel, zoals roodheid, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.Bruin of bloederig vocht uit de tepel.
  • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel iets anders aanvoelt. Pijn is op zichzelf geen teken dat er een afwijking in de borst is. Heeft u echter voortdurend pijn in uw borst, bespreek dan met uw huisarts of regelmatig onderzoek wenselijk is.
  • Een borst die warm aanvoelt en rood is verkleurd. Soms is de huid verdikt en vertoont putjes, zoals een sinaasappelschil.
  • Een wondje van de huid dat niet geneest.


Wanneer u een voelbare of zichtbare verandering in of aan uw borst ontdekt, is het verstandig daarmee naar uw huisarts te gaan. Borstafwijkingen zijn meestal onschuldig en goedaardig, maar kunnen ook door kanker veroorzaakt worden. 

Uw huisarts zal uw borsten zorgvuldig bekijken en bevoelen en onderzoeken of er opgezette lymfeklieren zijn in uw oksels of in uw hals. Zo nodig zal hij u verder onderzoek adviseren of u meteen verwijzen naar een chirurg of een mammapoli.


 

Bron:  www.kanker.nl