Symptomen bij borstkanker (m)

24-01-2014 19:38
 

 Bepaalde veranderingen in de borst kúnnen wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een 'knobbeltje'. Het gaat dan om een verdikking die vaster aanvoelt dan het omringende weefsel. Meestal doen knobbeltjes geen pijn. Borstkanker kan bij mannen op alle plaatsen in de borst ontstaan. Toch zit de tumor meestal in de buurt van de tepel. Het geringe borstweefsel dat een man heeft, zit namelijk vooral achter de tepel.


Andere verschijnselen van borstkanker kunnen zijn:


  • Deukjes of kuiltjes in de huid. Door de kleine afstand tussen de huid en de tumor komt dit verschijnsel vaak voor.
  • Een verandering van de tepel of tepelhof, zoals intrekking, zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt. Dit komt bij 40 tot 50% van de patiënten voor.
  • Afscheiding uit de tepel, zoals bruin of bloederig vocht.
  • Een borst die warm aanvoelt en rood is verkleurd. Soms is de huid verdikt en zitten er putjes in. De huid ziet er dan uit als een sinaasappelschil.
  • Een wondje van de huid dat niet geneest. Een wondje kan bij de man snel groeien omdat de afstand tot het huidweefsel bij mannen korter is.


De genoemde veranderingen in of aan de borst kunnen zowel wijzen op een goedaardige aandoening als op kanker. Alleen medisch onderzoek kan duidelijk maken of de verandering goed- of kwaadaardig is. Daarom is het verstandig om bij een van de genoemde verschijnselen naar uw huisarts te gaan. Extra oplettendheid is belangrijk als u al eerder behandeld bent voor borstkanker.


 

Bron:   www.kanker.nl