Tarwezemelen.

03-05-2014 22:10
Tarwezemelen zijn de zaadhuiden van het tarwegraan. Tarwezemelen zijn een belangrijke bron van onoplosbare vezels. Zij bevorderen een goede werking van de darmen en bevatten verschillende essentiële mineralen en vitaminen. Bruin brood, en meer nog volkorenbrood en knäckebröd bevatten deze vliezen van de tarwekorrels maar bijvoorbeeld bij witbrood zijn de vliezen verwijderd van de graankorrels. Tarwezemelen zijn overal te koop en kunnen gebruikt worden om de spijsvertering te regelen.

Tarwezemelen kunnen mogelijk darmkanker voorkomen:

Een Nederlands promotieonderzoek bij TNO , gefinancierd door het NFtK, bewees dat het optreden van dikke darmkanker bij ratten onder invloed van een kankerverwekkende stof, gunstig beïnvloed kan worden door het eten van tarwezemelen. Tarwezemelen verminderde zowel het aantal ratten met kanker als het aantal kankers per rat. 

Er is ook geprobeerd deze bevindingen te verklaren. Volgens de laatste inzichten lijkt het erop dat de tarwezemelen een effect op celgroei kunnen hebben. De mate waarin een genen hun functie uitoefenen heet expressie. Tarwezemelen hebben mogelijk een effect op de expressie van deze genen. Het beïnvloeden hiervan is een uitdaging voor de toekomst en wordt epi genetica genoemd. 

Daarnaast is het zo dat tarwezemelen (en diverse andere vezels, zoals zaadhuiden van andere gewassen (psyllium) en de vezels uit groente) het milieu in de darm verbeteren, waardoor de normale darmflora gestimuleerd wordt. Hierdoor krijgt de darmwand als het ware een extra bescherming van darmbacteriën waardoor schadelijke stoffen minder invloed kunnen uitoefenen. Mogelijk dat de eigen darmflora ook de genen van de darmwandcellen in gunstige zin beïnvloedt.

De resultaten van dit onderzoek bevestigen in ieder geval dat meer groente eten alleen maar gunstig kan zijn.


Bron:  www.tegenkanker.nl