Tea tree ter verlichting van acne of rosacea klachten?

31-03-2017 22:56
Tea tree olie dankt haar cosmetische en medicinale effect met name aan één van haar bestanddelen: terpinen-4-ol. Deze stof heeft namelijk een antiseptische en schimmelbestrijdende werking (Carson & Riley, 1995).


Tea tree olie is afkomstig van de Melaleuca alternifolia; een boom die groeit in Australië. Uit de naalden van de boom is een goudgele olie te halen. Deze tea tree olie bevat terpinen-4-ol, alpha-terpineol en alpha-pinene; deze ingrediënten staan bekend om hun antibacteriële, schimmeldodende en zelfs parasietdodende werking (dus ook de demodex mijt die bij rosacea problemen veroorzaakt). Bovendien werkt tea tree olie ontstekingsremmend. Doordat er minder histamine vrijgemaakt wordt zal er minder roodheid en zwelling optreden.


Tea tree olie heeft dus o.a. een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, waardoor het dus een veelgebruikt ingrediënt is in anti-acne producten (Carson et al., 2006; Pazyar et al., 2013). Uit onderzoek is enig bewijs gekomen dat tea tree olie een werkzaam middel tegen acne is (Cao et al., 2015; Enshaieh et al., 2007), vrijwel even effectief als benzoylperoxide, maar met minder bijwerkingen (Bassett et al., 1990).


Wel dient tea tree olie in een redelijk lage concentratie (max. 5%) te worden gebruikt, omdat deze stof wel het risico heeft om de huid gevoeliger te maken en te irriteren (SCCP, 2008).


Een aantal van onze biologische Biozantium skin care producten die hier onder beschreven staan zijn verrijkt met tea tree olie:Chamazulene Cleansing Milk 150ml (€14,95) is een milde reinigingsmelk geschikt voor ieder huidtype.


Extreme Aloe Chamomile Hydra Gel 150ml (€17,00) is een hydraterende verzorgende gel, deze gel bevat naast tea tree ook zorgvuldig geoogste aloë barbadensis welke twee hormonen bevat: Auxin en gibberellines (Deze twee hormonen bieden wondgenezing en anti-inflammatoire eigenschappen die huidontstekingen verminderen terwijl giberellin in aloë vera fungeert als groeihormoon die de groei van nieuwe huidcellen stimuleert. Als zodanig is de huid in staat snelller en op natuurlijke wijze te genezen met minimale littekenvorming.)


French Kaolin Mask 110ml (€19,00) is een zuiverend masker op basis van kaolin klei. Het vernauwt de poriën en bevordert een gladde strakke huid. Bovendien heeft het een positief effect op het in balans brengen van een vette huid. Dit masker kan tevens worden gebruikt als een peeling (of combinatiebehandeling).


Spa Smooth&Perfect Foot Cream 110ml (€15,00) deze unieke formulering is naast tea tree verder verrijkt met een combinatie van kokosolie, lanoline, cera alba, en shea butter alsmede natuurlijke vitamine C en E.
Bron: Biozantium.