Tips bij emoties en angst bij kanker.

29-01-2019 20:56

                      
De diagnose kanker zet uw leven op z'n kop. U bent misschien boos, angstig, verdrietig of heeft een gevoel van onmacht. Dat u deze emoties ervaart, is begrijpelijk en normaal.

 

Wat kan ik doen?

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag hoe u om kunt gaan met kanker en de gevolgen daarvan. Iedereen gaat op een andere manier om met zijn emoties en elke situatie is anders. Door de diagnose kanker is uw toekomst misschien onzeker geworden. U weet wellicht niet of de behandeling zal werken. Hierdoor kunt u zich angstig voelen wat kan leiden tot slaap- en concentratieproblemen en paniek. Dit kan u ernstig beperken in het dagelijks leven.


Vraag om professionale hulp:

Het kan helpen om te praten met een professional. U kunt hiervoor een verwijzing krijgen bij de huisarts, de verpleegkundige of de specialist.

Ook kunt u kijken op www.verwijsgidskanker.nl  voor een gespecialiseerde zorgverlener in uw omgeving.

Hier vindt u onder andere maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, psychologen en psychotherapeuten, die bekend zijn met de gevolgen van kanker.


Zoek contact met lotgenoten:

Het kan prettig zijn om met lotgenoten te praten. Lotgenotencontact is mogelijk via de discussiegroepen op de website www.kanker.nl


Hier vindt u tevens veel persoonlijke verhalen van mensen die vertellen hoe zij met de ziekte omgaan. Wellicht kunt u hier steun uit putten.


U kunt ook een bezoek aan een inloophuis overwegen.

Kijk op de website www.ipso.nl   voor een overzicht van inloophuizen in Nederland.


Ook is er lotgenotencontact mogelijk via Stichting OK, de Stichting voor Overlevers van Kanker www.stichting-ok.nl


In een inloophuis wordt u ontvangen in een huiselijke omgeving door gastheren en -vrouwen die weten wat de impact van de ziekte is. U kunt er binnenlopen voor informatie, een luisterend oor, lotgenotencontact of deelname aan ontspannende of creatieve activiteiten.Het is belangrijk dat u niet ongewild alleen blijft zitten met gevoelens van angst en onzekerheid.


Praat er dan over en kies iets dat bij u past.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl