Tips voor ongeneeslijk zieken.

16-02-2019 21:30Als u ongeneeslijk ziek bent, verandert er veel in uw leven. Dat geldt voor uw lichaam, uw gevoelens en uw verlangens. Daarnaast veranderen uw dagindeling en uw relatie met anderen. Ook heeft u minder energie dan voordat u ziek was.Hieronder volgen een aantal tips waar u rekening mee kunt houden.


Bij verschillende onderwerpen op deze site, leest u meer informatie. 


 • Bedenk welke mensen belangrijk voor u zijn. Investeer in de relatie met hen. Anderen willen misschien van alles voor of met u doen. Dat is goed bedoeld, maar dat kan ten koste gaan van uw relatie met de mensen die belangrijk voor u zijn. Laat dat niet gebeuren.


Communicatie met naasten:

 • Realiseert u zich dat onhandige opmerkingen soms voortkomen uit gevoelens van machteloosheid en schrik.
 • Geef de mensen om u heen aan wat u wel of niet nodig hebt. Ook wat u fijn of minder fijn vindt. Zij weten dat niet uit zichzelf. U helpt daarmee niet alleen uzelf, maar ook de ander.
 • Wees zo open en duidelijk mogelijk naar uw naasten. U bent dan op de hoogte van elkaars gevoelens, verwachtingen en zorgen.
 • Het kan prettig zijn om over uw ziekte en de gevolgen ervan te praten. Als u een partner en/of kind(eren) heeft, dan geldt dat misschien ook voor hen.
 • Wijs uw naasten op informatie die hen kan helpen om te gaan met de situatie zoals die is.


Hulp en steun:

 • Als u aangeeft welke steun en hulp u nodig heeft, zullen veel familieleden en vrienden dat willen geven. Daarnaast kunnen hulpverleners en vrijwilligers ingeschakeld worden. Kijk voor meer informatie op de website ongeneeslijk.nl
 • Wanneer mensen zeggen 'Laat maar weten als ik iets kan doen',  vraag dan gelijk wat zij willen doen. Als u dit opschrijft in een notitieboekje, weet u wanneer en waarvoor u iemand in kunt schakelen.
 • Wees niet bezwaard om uw familieleden en/of vrienden iets te vragen. Zij voelen zich vaak machteloos en dan kan een praktische klus fijn voor hen zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om boodschappen doen of de hond uit laten.
 • Caren Zorgt is een voorbeeld van een website waarop u een besloten agenda kunt aanmaken. U kunt daarin mensen uitnodigen om informatie uit te wisselen. Daarnaast kunt u roosters aanmaken, bijvoorbeeld om bij te houden wie wat wanneer doet. Er zijn ook andere websites die dit aanbieden. Ook zijn er apps.
 • U kunt een beroep doen op uw arts, een verpleegkundige of verzorgende. Ook andere hulpverleners kunnen helpen, zoals een maatschappelijk werker, een geestelijk verzorger of een psycholoog. Lees: welke zorgverleners kunnen u helpen?

        

Netwerk palliatieve zorg.          

Samenwerkingsverband van zorgaanbieders in een regio. Op de website vindt u informatie over palliatieve zorg bij u in de buurt.Bron: www.kanker.nl