Tips voor ontspanning.

09-02-2019 19:11Omgaan met het feit dat u niet meer beter wordt, kan spanning geven. Als u voortdurend ongerust en bezorgd bent, neemt uw spierspanning toe. Dat gebeurt ook als u pijn heeft. Van die spanning kunt u erg moe worden. Er zijn verschillende manieren waarop u kunt ontspannen. 


Misschien vindt u het prettig om te praten of te schrijven over uw ervaringen. Of u leest graag hoe mensen die in vergelijkbare situaties zitten het ervaren. Ook lichamelijke activiteiten, yoga of ontspanningsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen. Probeer een manier te vinden die goed bij u past.


Hieronder volgen een aantal tips om te ontspannen:


Praat over wat u bezighoudt:

 • Het kan prettig zijn om te praten over uw ziekte en de gevolgen ervan. Dat kan met iemand uit uw naaste omgeving, maar ook met iemand die minder dichtbij staat. Bijvoorbeeld een medepatiënt. Lees hoe u in contact kunt komen met lotgenoten.
 • U kunt ook terecht bij een geestelijk verzorger. Daar hoeft u niet gelovig voor te zijn.
 • In een inloophuis kunt u praten met lotgenoten. U kunt daar binnenlopen voor een kop koffie of thee. Vind een inloophuis bij u in de buurt.
 • Netwerken palliatieve zorg organiseren soms Cafés Doodgewoon. Dit zijn bijeenkomsten waarin u informatie krijgt over een thema dat relevant is in de palliatieve fase. U kunt daar met lotgenoten over doorpraten. Kijk voor de mogelijkheden op het netwerk in uw regio.
 • U kunt ook bellen met Telefoonlijn Sensoor, de landelijke luisterlijn.


Tips voor hoe u dingen bespreekbaar kunt maken vindt u op de website Pal voor u en op de website Ik wil met je praten.


Ga op zoek naar afleiding en ontspanning:

 • Luister naar muziek waar u rustig van wordt. Er bestaat muziek die speciaal gemaakt is voor ontspanning. U kunt deze muziek kopen op cd of downloaden via internet.
 • Zoek een activiteit die voor afleiding zorgt. Ook al is dat maar voor korte tijd. Denk bijvoorbeeld aan lezen, een film kijken of wandelen.
 • Verschillende organisaties bieden aangepaste uitstapjes of vakanties aan. Wilt u nog ergens heen, dan kunt u gebruik maken van de wensambulance.
 • Ook als u geen zin heeft in afleiding, probeer dan toch iets te doen. Vaak leidt het u toch af.
 • Een inloophuis organiseert regelmatig ontspannende activiteiten en verwenactiviteiten, zoals yoga en massage. Vind een inloophuis bij u in de buurt.


Zoek hulp:

 • Denk niet te snel dat er aan uw probleem toch niets te doen is. Vaak zijn er wel mogelijkheden, zodat u zich beter gaat voelen. Uw arts kan u bijvoorbeeld iets voorschrijven om redelijk te kunnen slapen, zodat u niet zo moe bent. Hij kan u zo nodig verwijzen naar gespecialiseerde hulpverleners, online cursussen of groepscursussen.Bron: www.kanker.nl