'Tomaten verlagen risico op prostaatkanker'

28-08-2014 17:26


Auteur: Jolanda Niemantsverdriet.


      


      

Tomaten eten kan het risico op prostaatkanker verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van Bristol University onder bijna 14.000 mannen. 

Prostaatkanker is wereldwijd en ook in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Naar schatting krijgt één op de acht mannen voor zijn tachtigste met prostaatkanker te maken.


De onderzoekers bestudeerden het eetpatroon en de leefstijl van 1.806 mannen met prostaatkanker en 12.005 gezonde mannen. Mannen die elke week meer dan tien porties verse tomaten of tomatenproducten aten, bleken hiermee hun risico op prostaatkanker met 18 procent te verlagen.


Dagelijks vijf of meer porties fruit of groente eten bleek het risico op prostaatkanker met 24 procent te verminderen, vergeleken bij mannen die elke dag twee en een halve portie fruit of groente of minder binnen kregen. Waarschijnlijk heeft lycopeen, een antioxidant dat onder andere in tomaten   https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/de-gezonde-kleur-van-tomaten   voorkomt, een beschermend effect. 

Geen concreet voedingsadvies:

Het onderzoek levert nog niet voldoende bewijs om mannen een concreet voedingsadvies tegen prostaatkanker https://www.gezondheidsnet.nl/de-prostaat/prostaatkanker-0    te kunnen geven. "Onze bevindingen suggereren dat tomaten een belangrijke rol spelen in de preventie van prostaatkanker, maar er is nader onderzoek nodig dat dit bevestigt. Mannen zouden in ieder geval allerlei verschillende fruit- en groentesoorten moeten eten, op gewicht blijven en voldoende bewegen", zegt Vanessa Er van Bristol University.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. https://cebp.aacrjournals.org/content/early/2014/07/12/1055-9965.EPI-14-0322.abstract?sid=9f8abde0-a44b-4efc-85b8-d2269177e6db  


Bron:  www.gezondheidsnet.nl