Tumoren groeien honderd keer sneller door cholesterolrijk dieet.

26-01-2018 15:23


Auteur: Jeannette Kras - welingelichtekringen.nl/gezond


'Zeven suikerklontjes saus op barbecueworst' 


Een eetpatroon dat veel slecht cholesterol bevat kan de groei van kankercellen honderd keer versnellen, blijkt uit nieuw onderzoek.


Het is voor het eerst dat wetenschappers het mechanisme blootleggen dat ten grondslag ligt aan de relatie tussen slecht cholesterol en darmkanker. Mogelijk leidt de ontdekking tot nieuwe betere geneesmiddelen.


De onderzoekers van de University of California (UCLA) onderzoeken nog of andere kankers ook sneller gaan groeien door een hoog cholesterolniveau. "Cholesterol beïnvloedt de groei van de stamcellen in de darmen, wat vervolgens de vorming van tumoren met meer dan honderd keer versnelt," zegt dr .Peter Tontonoz van UCLA.


Op dit moment worden cholesterolverlagers, zoals statines, vooral voorgeschreven aan mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. De wetenschappers weten niet of deze middelen ook het risico op darmkanker verminderen.


Cholesterol is een essentieel onderdeel van het celmembraan van alle lichaamscellen en wordt geproduceerd in de lever. Maar te veel van met name slecht cholesterol is erg ongezond. Het vergroot de kans op kanker, hartaanvallen en beroertes.


Het is daarom het beste om verzadigde vetten te vermijden. Eet dus niet te veel verwerkt vlees, boter, kaas, koekjes en andere snacks. 

Bron: www.welingelichtekringen.nl/gezond