UMC Utrecht leidt onderzoek naar dikke darmkanker: ‘Buitenland kijkt met belangstelling naar Nederland’.
Auteur: Indra Jager - ad.nl/utrecht
Verpleegkundige toont medisch model van de darmen.
Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen.
Nog even wachten of toch preventief de lymfeklieren verwijderen? UMC Utrecht leidt een revolutionair onderzoek naar darmkanker, waardoor patiënten niet meer standaard een aanvullende risicovolle operatie krijgen. In plaats daarvan worden zij regelmatig gecontroleerd en pas geopereerd als de kanker daadwerkelijk terugkeert.
Dankzij het bevolkingsonderzoek vinden artsen in Nederland kanker in de dikke darm steeds vaker in een vroeg stadium. Vanuit een oud protocol krijgen al deze patiënten een lokale ingreep - waarbij artsen met behulp van een endoscoop de poliep met kanker weghalen - én een operatie om de lymfeklieren weg te halen als er een kans bestaat op uitzaaiingen naar nabijgelegen lymfeklieren. Daar zouden uitzaaiingen naar lever of longen uit voort kunnen komen, is het idee.
Operatie maakt plaats voor actieve follow-up:
Maar die operatie is niet zonder gevaar; er kunnen complicaties optreden die kunnen leiden tot onder meer chronische buikpijn of problemen met plassen of de seks. En zelfs tot de dood. Nu blijkt dat de operatie voor een grote groep patiënten - de patiënten van wie wordt ingeschat dat ze tot 15 procent kans hebben om uitzaaiingen via de lymfeklieren te krijgen - ook niet per se nodig is.
Daarom is het protocol sinds maandag landelijk aangepast en is de operatie aan de lymfeklieren niet meer standaard. In plaats daarvan krijgen de patiënten jaarlijks een actieve follow-up; elk jaar worden hun bloedwaarden gecontroleerd, en krijgen zij een colonoscopie en CT-scan.
Als wij bevestigen dat deze stap dezelfde kans op overleving geeft dan krijgt het in de rest van de wereld navolging
Leon Moons, Maag-, darm- en leverarts UMC Utrecht.
Volgens maag-, darm- en leverarts bij het UMC Leon Moons is dat revolutionair. ,,De nieuwigheid van deze studie is dat er normaal eerst een groot onderzoek plaatsvindt voordat we zo‘n beslissing nemen. Nu zeggen wij dat we de bewijsvoering vanuit het bevolkingsonderzoek sterk genoeg vinden en het van daaruit invoeren. We gaan nu met een grote groep Nederlandse ziekenhuizen, onder aanvoering van UMC Utrecht, heel goed checken of alle aannames die wij hebben gedaan kloppen.”
Buitenland kijkt met belangstelling naar Nederland:
Andere landen vinden dit heel erg spannend, zegt Moons. ,,In het buitenland, Europa en erbuiten, kijken ze met belangstelling naar Nederland. Als wij bevestigen dat deze stap dezelfde kans op overleving geeft, dan krijgt het in de rest van de wereld navolging.”
Deze beleidswijziging is tot stand gekomen in samenspraak met alle instanties die ermee te maken hebben, zoals de patiëntenvereniging en verschillende beroepsverenigingen. ,,Zij hebben het aan hun achterban voorgelegd en zij staat hier positief tegenover. De achterban ziet dat de kwaliteit van leven ook heel belangrijk is en als er dan zoveel aanwijzingen zijn dat de operatie maar weinig impact heeft op de kans op overleven...”
De Tekst gaat verder onder de Foto:
Belangrijke stap:
Moons heeft veel vertrouwen in het besluit. Hij is ervan overtuigd dat Nederland de juiste stap maakt. ,,Maar er is altijd een kans dat wat we in het verleden zagen en wat we in de toekomst gaan zien, anders is. De kans dat er een andere uitkomst komt dan we denken, is heel klein.”
,,Maar ik denk dat we een heel belangrijke stap zetten en we als Nederland een voorbeeld geven aan de rest van de wereld”, besluit hij.
De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) wil de leeftijd van het bevolkingsonderzoek verlagen van 55 naar 50 jaar.