Veelgestelde vragen over sporten en kanker.

25-10-2014 19:26


Welke sporten zijn af te raden bij kanker?

 


Dat ligt aan het soort kanker, waar en of hij is uitgezaaid. Ook kan meespelen of er beperkingen zijn door operaties of behandelingen als bestraling en chemotherapie. Borstkankerpatienten kunnen na de borstoperatie last hebben van hun litteken. Hierdoor kunnen ze hun schouder wat moeilijker bewegen, waardoor wedstrijdtennis en volleybal pas kan na zorgvuldige revalidatie. Wat wel altijd kan is wandelen, nordic walking en fietsen. Bij fitness, mijd de oefeningen die problemen kunnen opleveren. Wie zijn lievelingssport door een beperking niet kan beoefenen, kan bij zijn sportarts om advies vragen. En: alle beetjes helpen. Een blokje om lopen kan al een goed begin zijn.


Waarom is sporten na en bij kanker zo belangrijk?  

 

 

Net als bij hart- en vaatziekten, verhoogt bewegen bij kanker ook de kans op blijvende genezing. Daarbij hebben veel behandelingen van kanker als bijwerking dat de conditie achteruit gaat. Door sporten kunt u weer conditie opbouwen. Tenslotte is sporten een manier om even niet met uw ziekte bezig zijn.


Kankerpatienten vallen toch heel veel af? Is sporten dan wel slim?

 


Van kankerbehandelingen als chemotherapie en hormoontherapie komen veel patienten juist aan. Dat komt door de stress die deze behandeling oplevert. Veel mensen hebben bij stress de neiging juist meer en ongezonder te gaan eten. Met sporten en bewegen komen ze meer in balans.Wie kanker heeft, kan toch beter veel rusten?

 

 

De behandelingen belasten de conditie. Van te veel rusten gaat de conditie nog sneller achteruit. Rusten is alleen goed als u heel erg ziek bent of een zware inspanning achter de rug hebt. Geef het lichaam dan de kans om te herstellen.


Ik ben nu al zo moe! Moet ik nu ook nog gaan sporten?

 


Vermoeidheid door sporten voelt anders dan vermoeidheid door kanker. Door moe te zijn door sporten, ontspannen lichaam en geest. Vooral als ze beginnen, ervaren kankerpatienten het sporten als extreem vermoeiend. Houd er ook rekening mee dat er minder energie overblijft voor andere dingen. Meestal gaat dat na acht weken over en houden patienten juist energie over.Waar moet ik op letten als ik chemotherapie heb?

 


 Hoe iemand reageert op een chemokuur, is niet te voorspellen. Daarom zijn er ook geen algemene normen voor de hoeveelheid sport. Probeer zo actief mogelijk te blijven. Sport als u moe bent minder lang dan u gewend bent of twee keer per dag een beetje. In de week voor de volgende behandeling zijn de meeste patienten op hun best. Profiteer daarvan en werk dan aan uw conditie.


 Hoe kom ik aan een beweegadvies dat bij mij en mijn soort kanker past?

 

 

Een consult van een sportarts kan u al een eind op weg helpen. Vraag de behandelend arts met welke deskundigen hij samenwerkt. Aan hen kan de arts dan doorgeven wat er nodig is om u zo optimaal mogelijk te laten sporten.


Zijn er groepen voor mensen met kanker die willen sporten?

 


 Samen met anderen sporten is leuk en motiverend. Er zijn bijvoorbeeld sportgroepen onder de naam Verder in Balans. Begeleiders houden daar rekening met uw situatie. De behandelend arts of oncologieverpleegkundige weten vaak ook wel waar u samen met andere patienten kunt sporten. Wie een zware behandeling heeft gehad, kan eerst een revalidatieprogramma volgen.

Meer informatie vindt u onder andere op www.sportzorg.nl en www.herstelenbalans.nl


Wat is beter: trainen op spierkracht, of op uithoudingsvermogen?

 

 

Een combinatie is het beste. Meer uithoudingsvermogen krijgt u door duursporten te beoefenen zoals fietsen, wandelen en zwemmen. Deze sporten zijn heel makkelijk zelf te doen. Voor krachttraining is eerder deskundige begeleiding nodig.


Waar moet ik op letten als ik ben bestraald?

 

 

Probeer het gebied waar u bent bestraald niet te irriteren. Borstkankerpatienten kunnen dan beter niet tennissen. Zoek een alternatief, bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Overleg met de behandelend arts voor oefeningen waarmee u het bestraalde gebied voorzichtig kunt oprekken.


Vergoedt mijn verzekeraar eventuele begeleiding?

 


 In uw polis staat op welke vergoedingen u recht heeft. De begeleiding door de sportschool wordt meestal niet vergoed, fysiotherapie vaak maar niet altijd.Help! Ik krijg hartkloppingen

 


 Niet in paniek raken. Als u hierbij geen pijn op de borst hebt, is het vaak onschuldig. Hartkloppingen zijn een aanwijzing dat u ongetraind bent. Neem de pols op en tel de hartslagen per minuut. Overleg met de behandelend arts als u ongerust bent.


Hoe begin ik met krachttraining?

 

 

U begint door tien tot vijftien herhalingen van krachtoefeningen. Iedere vier weken worden deze zo zwaar gemaakt dat u ze nog net kunt doen. Een goede krachtoefening voor thuis is traplopen.


Hoe begin ik?

 

 

Als u geruime tijd niets heeft gedaan, dan is rustig beginnen verstandig. Begin bijvoorbeeld met tien minuten bewegen. Probeer hier een paar minuten per dag aan toe te voegen tot u op dertig minuten per dag zit. Dit halfuur kunt u over de dag uitspreiden. Begin bijvoorbeeld met tien minuten ochtendgymnastiek, s middag een kwartier fietsen en s avonds nog vijf minuten wandelen naar de supermarkt. Voelt u zich niet zo lekker, doe dan een dagje rustiger aan.


Waar moet ik op letten als ik ben geopereerd?

 

 

In ieder geval moet het litteken voldoende zijn hersteld. Wie een buikoperatie heeft gehad, moet erop letten dat hij niet teveel tilt. Later kunnen de buikspieren met oefeningen weer herstellen. Sporten die goed zijn voor de buikspieren zijn nordic walking of fitness. Borstkankerpatienten hebben door hun litteken vaak een beperkte schouderfunctie. Fysiotherapie en gerichte rekoefeningen kunnen deze wel verbeteren.


Mag ik op hartslag trainen?

 

 

Ja, maar beperkt. Bij kankerpatienten reageert het hart wisselender op inspanning dan bij gezonde mensen. Vandaar dat u de hartslag niet uw training kunt laten bepalen. Ga op uw gevoel af om te bepalen of een training te zwaar of te licht voor u is.


 Hoe begin ik met duurtraining?

 

 

Begin met een paar minuten training per dag. Kies een tempo dat goed is vol te houden en bouw dan de afstand en de duur op. Een goede vuistregel is om per week de duur van de training met 10%  uit te breiden.


Wie kan mij begeleiden?

 

 

Dat is sterk afhankelijk van uw gezondheid en welke sport u kiest. Sommige mensen kunnen weer gewoon aan de slag bij hun oude vereniging of sportschool. Maar als u heel veel op conditie heeft ingeleverd, kan een gericht begeleidingsprogramma zinvol zijn. Zoek bijvoorbeeld een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met kanker. Vraag uw behandelend arts of sportarts naar de mogelijkheden.


Mijn kind heeft kanker, mag het sporten?

 

 

Omdat de begeleiding en behandeling van kinderen met kanker zeer specialistisch is, is daar in het algemeen geen uitspraak over te doen. Vraag de behandelend arts of uw kind zijn favoriete sport mag blijven doen.Bron:  www.gezondvgz.nl