Veranderd sportadvies bij borstkanker.

24-06-2014 20:55

BBC News maakte recent bekend dat sporten geadviseerd wordt voor mensen die te kampen hebben met lymfoedeem ten gevolge van borstkanker. Het nieuws volgt naar aanleiding van de publicatie van nieuwe richtlijnen door het Engelse National Institute for Health and Care Excellence (NICE), dat momenteel bezig is met het actualiseren van richtlijnen voor begeleiding en hulp bij de diagnose en behandeling van borstkanker.

De richtlijnen zijn gebaseerd op nieuw bewijs dat sporten veilig is en voordelen kan bieden bij borstkanker gerelateerd lymfoedeem. NICE heeft hiertoe nieuwe aanbevelingen ontwikkeld.

 Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een pijnlijke en chronische zwelling, die veroorzaakt wordt doordat lymfeklieren of lymfevaten beschadigd of verstopt raken, waardoor het lymfevocht zich ophoopt en niet kan worden afgevoerd. Hierdoor ontstaat de zwelling. Lymfoedeem kan ontstaan na behandeling van kanker, als gevolg van de operatie of radiotherapie, of doordat de kankercellen het lymfesysteem blokkeren.

NICE schat dat ieder jaar in het Verenigd Koninkrijk, bijna 10.000 mensen met borstkanker lymfoedeem in de arm zullen ontwikkelen als gevolg van behandelingen. Cancer Research UK verwacht dat 20% van de mensen die voor borstkanker behandeld worden en waarbij een chirurgische ingreep of radiotherapie om de lymfeklieren te verwijderen deel uitmaakt van de behandeling, lymfoedeem zullen ontwikkelen.

Waarom een nieuw advies van NICE met betrekking tot lymfoedeem?

NICE heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om helder en duidelijk patiënten te kunnen adviseren met betrekking tot sporten en bewegen en borstkanker gerelateerd lymfoedeem.

Tot nu toe werden mensen die lymfoedeem hadden of risico liepen het te krijgen, geadviseerd om voorzichtig met de behandelde (en mogelijk dus beschadigde) arm om te gaan en inspannende activiteiten zoals zware oefeningen of zwaar tillen te vermijden.

NICE komt met nieuwe onderzoeksgegevens van mensen die lymfoedeem hebben of het risico lopen lymfoedeem te ontwikkelen. Hieruit blijkt dat er onvoldoende bewijs is dat het vermijden van dit soort oefeningen of inspanning iets oplevert. De meeste onderzoeken waren kortdurend, met weining follow-up gegevens of patiëntgerichte uitkomsten, zoals bijvoorbeeld kwaliteit van leven.

Wat zijn de nieuwe aanbevelingen?

Artsen en verpleegkundigen dienen in gesprek te gaan met mensen die ten gevolge van behandelingen voor borstkanker lymfoedeem hebben ontwikkeld of risico lopen, waarbij zij duidelijk dienen te communiceren of aan te geven dat recent onderzoek heeft aangegeven dat sporten lymfoedeem niet kan voorkomen, veroorzaken of verergeren, sporten de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Geven de nieuwe richtlijnen nog specifieke oefeningen of frequentie van sporten aan?

Nee, de aanbevelingen van NICE zijn gebaseerd op onderzoeken met weerstandstraining, cardiotraining, stretchen/rekoefeningen en sporten in het water.


Bron: BBC News, verslag met medewerking van een Mammacareverpleegkundige van Breast Cancer Care.