Vergelijk ziekenhuizen voor longkanker.

10-08-2014 18:20

Wat is het beste ziekenhuis?

Het beste ziekenhuis bestaat niet. Iedere patiënt vindt andere zaken belangrijk en heeft een eigen idee wat de beste zorg is. U kunt met uw huisarts bespreken wat u belangrijk vindt en welk ziekenhuis het beste bij u past.
Alle ziekenhuizen in Nederland moeten voldoen aan de kwaliteitsnormen van de beroepsverenigingen. Voldoet een ziekenhuis niet aan die normen? Dan moet zij patiënten doorverwijzen naar ziekenhuizen die wel aan de normen voldoen. Voor alle ziekenhuizen geldt ook dat specialisten werken met richtlijnen.

In de richtlijn staat hoe een arts zijn patiënt het beste kan behandelen.

In Nederland zijn er algemene ziekenhuizen en universitair medische centra (UMC's). Een andere naam voor de universitaire ziekenhuizen is academische ziekenhuizen. UMC'S richten zich naast patiëntenzorg ook op wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Er zijn ook ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in kanker. Hier worden alleen kankerpatiënten behandeld.
Specialisten uit algemene ziekenhuizen hebben regelmatig overleg met collega's uit de UMC's of gespecialiseerde ziekenhuizen. Soms is het verstandiger om naar een UMC of een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld omdat u een soort kanker heeft die zeldzaam is en waarbij gespecialiseerde zorg nodig is.

Waar kan ik behandeld worden voor longkanker?

Voor de behandeling van longkanker bestaan kwaliteitsnormen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden. U kunt niet in alle ziekenhuizen terecht voor de volledige behandeling van longkanker. Voor een deel van het zorgtraject kan het zijn dat u wordt verwezen naar een ander ziekenhuis. Dit komt omdat niet ieder ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitsnormen van de beroepsverenigingen. 

Een van die kwaliteitsnormen is een volumenorm voor het aantal patiënten en operaties voor longkanker dat een ziekenhuis minstens per jaar moet verrichten. Deze volumenormen zijn:

  • een ziekenhuis moet minstens 25 patiënten met longkanker per jaar behandelen
  • voert een ziekenhuis longkankeroperaties uit, dan moeten dit er minstens 20 per jaar zijn.


U kunt uw specialist altijd vragen of het ziekenhuis aan deze normen voldoet.


Hoe kies ik een ziekenhuis?

Via de Patiëntenwijzer longkanker kunt u zoeken naar het ziekenhuis dat het beste bij u past. Vul postcode en aandoening in en u krijgt een overzicht van de ziekenhuizen met de daarbij horende kwaliteitsinformatie.

Longkanker Nederland heeft deze keuzehulp samen met de Levenmetkanker-beweging en patiëntenfederatie NPCF ontwikkeld. De Patiëntenwijzer longkanker is gebaseerd op de gegevens die de ziekenhuizen hebben aangeleverd over de zorg aan mensen met longkanker.

U kunt aangeven wat u belangrijk vindt en vervolgens adviseert deze keuzehulp welk ziekenhuis het beste bij uw wensen past. 

In de Patiëntenwijzer is ook te vinden welk oordeel andere patiënten aan dit ziekenhuis hebben gegeven. Uw eigen waardering voor de kankerzorg kunt u geven op de website Zorgkaart Nederland.

Ook uw huisarts, zorgverzekeraar of de gratis KWF Kanker Infolijn kunnen u helpen bij het maken van uw keuze voor een ziekenhuis.


 Bron: www.kanker.nl