Verminderen spruitjes en broccoli de werking van chemo ?

30-10-2019 20:49
Voeding en Kanker info - Broccoli

broccoliNee, er zijn geen aanwijzingen dat broccoli en spruiten de werking van chemotherapie beïnvloeden. Je kunt dus gerust spruiten en broccoli eten rondom de chemotherapie. Broccoli en spruitjes passen binnen een gezonde voeding.Wat zijn broccoli en spruitjes?

Broccoli is lid van de familie van kruisbloemigen (Cruciferae). Bij deze groep horen ook alle andere koolsoorten, zoals bloemkool, rode, witte, Chinese en savooien kool en spruitjes. De verschillende koolsoorten staan de laatste jaren in de belangstelling omdat ze de kans op het krijgen van kanker zouden verkleinen. Dit komt doordat de kolen stoffen bevatten die giftige stoffen in het lichaam onschadelijk maken. Op die manier zouden ze mogelijk het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er is geen bewijs dat spruiten en broccoli de werking van chemotherapie beïnvloeden. Reageerbuisonderzoek en onderzoek bij proefdieren laat zien dat een stof die uit spruiten en broccoli is gehaald de werking van chemotherapie kan verbeteren. Dit zijn eerste onderzoeken, dit effect is niet bij mensen onderzocht.


Er is niet onderzocht of spruiten en broccoli ook de werking van chemotherapie verbeteren. In deze groente zitten immers nog heel veel andere stoffen, die elkaar allemaal beïnvloeden. Rondom de chemotherapie is het niet nodig om extra of juist minder spruiten en broccoli te eten.


Ons advies:

Varieer in groenten zodat je van de verschillende vitamines en mineralen en andere voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Bij variatie is ook de kans dat je teveel van een bepaalde stof binnenkrijgt veel minder. Broccoli en spruitjes passen in een gezonde voeding. Het is goed om veel groenten en fruit te eten en het is goed als broccoli en spruitjes daar regelmatig in voorkomen.


Meer lezen: Hoe je veel groenten en fruit kunt eten, kun je lezen bij Aanbevelingen en Zijn verse producten beter dan kant en klaarproducten?. Bovendien is het belangrijk om te variëren in je voeding.


Meer hierover lees je bij Kankerpreventie.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl